Servikal smear testi Nedir?

İçindekiler:

  1. Servikal smear testi Nedir?
  2. Servikal sürüntü nedir?
  3. Pap smear testi negatif ne demek?
  4. Hangi durumlarda smear testi yapılır?
  5. Vajinal sürüntü neden alınır?
  6. Regl iken HPV testi yapılır mı?
  7. Vajina kulturu ne demek?
  8. Vajinal sürüntü örneği nasıl alınır?

Servikal smear testi Nedir?

Smear testi, rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin, endometrium kanserinin teşhisi için kullanılan bir testtir. Kadınların, kadın doğum hastalıkları uzmanlarının belirlediği rutinde smear testi yaptırması gerekmektedir.

Servikal sürüntü nedir?

Sitolojik inceleme işlemin en etkili uygulandığı alan rahim ağzından (serviksten) alınan örneklerdir. Servikal hücrelerin bu şekilde toplanması işlemine "smear" (yayma, sürüntü) adı verilir.

Pap smear testi negatif ne demek?

Negatif; Yapılan teste rahim ağzı hücreleri normal görülmesi durumunu ifade eder. Hücrelerin normal görünümü test sonucunda negatif olarak gösterilmektedir. Smear test sonucunuz negatif çıksa dahi düzenli aralıklarla bu testi yaptırmak büyük önem taşımaktadır.

Hangi durumlarda smear testi yapılır?

Smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmaya başlanmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara yılda bir defa smear yapılmalı, 30 yaşından büyüklere ise 3 kez ardışık smear sonucu negatif ise 2-3 yılda bir smear testi tekrarlanmalıdır.

Vajinal sürüntü neden alınır?

Smear testi rahim ağzını değerlendirmek ve hem enfeksiyonlar hem de kanser gibi durumlar açısından kontrol edebilmek için kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı erken tanı tarama testidir. Kadınların rahim ağzı kanserinden korunabilmesi açısından en az 6 ayda bir yaptırması gereken bir testtir.

Regl iken HPV testi yapılır mı?

Adetliyken smear testi alınmaz. Smear için en uygun zaman adet kanaması tamamen bittikten sonraki günlerdir, yani adet sonrası herhangi bir zamanda alınabilir. Adet bittikten 1-2 gün sonra, cinsel ilişkiye girmeden önce test alınabilir.

Vajina kulturu ne demek?

Testin anlamı: Candida, Trichomonas, Neisseria gonorrhoeae, Gardnerella ve diğer bakterilerin izolasyonu amacıyla çalışılır. Gerekli örnek: Kadın hastalardan endoservikal sürüntü swablarla alınır, vajinaya temas ettirilmeden özel taşıma tüplerine yerleştirilir.

Vajinal sürüntü örneği nasıl alınır?

Kadın jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılır ve spekulum adı verilen alet yardımıyla rahim ağzına bakılır. Rahim ağzından bir smear fırçası ile hücrelerden örnek toplanır. Toplanan bu örnek lam üzerine alınır ve sabitlenerek mikroskobik inceleme yapılması için laboratuara gönderilir.