Polisitemia vera nedir belirtileri?

İçindekiler:

  1. Polisitemia vera nedir belirtileri?
  2. Polisitemia Vera kanser mi?
  3. Klonal hastalık ne demek?
  4. Vera virüsü nedir?
  5. Kanda JAK2 nedir?
  6. Klonal nedir ne demek?
  7. Klonal genişleme nedir?
  8. Çiçek hastalığı virüs mü?

Polisitemia vera nedir belirtileri?

Polisitemi hastasında hangi belirtiler izlenir? Aşırı kan yapımı ve kanın akışkanlığının bozulması nedeniyle baş ağrısı, baş dönmesi, başta dolgunluk hissi, kulak çınlaması ve göğüs (kalp) ağrısı görülebilir. Hastalarda özellikle sıcak banyodan sonra kaşıntı oluşur. Eklem ağrıları olabilir.

Polisitemia Vera kanser mi?

Polisitemi vera, kemik iliğinizin çok fazla kırmızı kan hücresi ürettiği nadir bir kan kanseri türüdür. Kırmızı kan hücreleri vücudunuzda oksijen taşır. Çok fazla kırmızı kan hücreniz olduğunda, kanınız kalınlaşır ve daha yavaş akar.

Klonal hastalık ne demek?

KMML klonal bir hastalıktır, yani kontrolsüz olarak çoğalan tek bir hücredeki bir veya daha fazla DNA değişikliği (mutasyon) ile başlar. KMML'deki değişiklik “monosit” olarak adlandırılan beyaz küre tipinin normal gelişimini etkiler.

Vera virüsü nedir?

Polisitemia vera (PV), kronik miyeloproliferatif hastalıklardan biri olup miyeloid hücrelerin klonal çoğalması ile karakterizedir. Hastaların çoğunda Janus ilişkili tirozin kinaz-2 (JAK2) geninde somatik bir mutasyon eşlik etmektedir.

Kanda JAK2 nedir?

Janus kinaz 2 (JAK2) geni eritropoetin, trombopoetin ve granülosit-makrofaj koloni stimüle edici faktörün sinyallerini iletmeye yarayan reseptörlerin sentezinde rol alır. Ayrıca diğer sitoplazmik proteinlerin de sinyal iletiminde rol alan bu reseptörler için tirozin kinaz görevi yapar.

Klonal nedir ne demek?

Klonal çoğalma, hücrelerin, kendi genetik materyalinin aynısını taşıyan başka hücreler üretmesi. En yaygın olarak bağışıklık hücrelerinden B-lenfositlerinde görülür. Klonal çoğalma hücrelerin, kendi Hücre, canlının canlılık özelliklerini taşıyan, yapı ve görev bakımından en küçük parçasıdır.

Klonal genişleme nedir?

Vücutta çok farklı kombinasyonlara sahip çok fazla sayıda B hücreleri bulunmaktadır. Bir enfeksiyon sırasında, enfeksiyona sebebiyet veren mikroorganizmanın antijeni, hangi antikora bağlanırsa o antikora sahip B hücresi kendisini çoğaltır. Bu olaya klonal genişleme (clonal expansion) denir.

Çiçek hastalığı virüs mü?

Geçmiş dönemlerde ciddi bir tehdit olarak ortaya çıkan ve ciddi salgınlara, yaşam kayıplarına neden olan çiçek hastalığı bir tür viral enfeksiyondur. Günümüzde neredeyse ortadan kalkmış olan bu hastalık, variola virüsü adlı bir virüsten kaynaklı olarak oluşur.