KOAH hastalığı genetik midir?

İçindekiler:

  1. KOAH hastalığı genetik midir?
  2. KOAH hastalarının karnı şişer mi?
  3. KOAH hastalığı kaç yıl sürer?
  4. KOAH hastaları ne yememeli?

KOAH hastalığı genetik midir?

KOAH yıllar içinde yavaş yavaş gelişen bir hastalıktır. Bu nedenle çoğu insanda semptomlar 35-40 yaşlarında ortaya çıkar. Hastaların yaklaşık %1'inde KOAH, akciğerleri korumaya yardımcı olan alfa-1 antitripsin isimli bir enzimin vücutta genetik olarak yetersiz düzeyde olması sonucu gelişir.

KOAH hastalarının karnı şişer mi?

“Ancak KOAH'ta izlenen enflamasyon (yangı) yalnızca akciğerlerle sınırlı olmayıp, sistemik özellikler de göstermektedir. Bu nedenle özellikle de hastalığın ileri dönemlerinde yorgunluk, halsizlik, karın şişliği, çarpıntı, uyku hali, kabızlık gibi birçok sistemik belirti ile de hastalık belirti verebilir.

KOAH hastalığı kaç yıl sürer?

KOAH, kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığı”nın baş harflerinden oluşmaktadır. Kronik bronşit ve amfizem hastalığını tanımlamakta kullanılmaktadır. Kronik bronşit, en az iki yıl üst üste görülen ve bu iki yılın en az üç ayında öksürük ve balgamla seyreden ilerleyici bir rahatsızlıktır.

KOAH hastaları ne yememeli?

Şişkinlik hissi veren, gaz yapan yiyecekler, KOAH'lılar için sakıncalıdır. Çok dolu veya şişkin bir mide solunumda sıkıntı yapabilir. Soğan, lahana, lahana turşusu, fasulye, karnabahar, yağlı yiyecekler ve kızartmalar sorun oluşturmaktadır. Sindirimi kolay ve gaz yapmayan besinler tercih edilmelidir.