Beyin hasarı nasıl tedavi edilir?

İçindekiler:

  1. Beyin hasarı nasıl tedavi edilir?
  2. Beyin hasarı neden oluşur?
  3. Edinsel beyin hasarı nedir?
  4. Beyin doku harabiyeti nedir?
  5. Beyinde hasar olunca ne olur?
  6. Beynine oksijen gitmezse ne olur?
  7. Beyin kaç dakika içerisinde geri dönüşümsüz olarak ölür?

Beyin hasarı nasıl tedavi edilir?

Beyin hasarı olan hasta zaman kaybetmeden, özelleşmiş nöro – rehabilitasyon merkezlerinde tedavi edilmelidir. Hasta öncelikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı doktor tarafından her yönüyle değerlendirilir. Rehabilitasyon uygulamaları kişinin tıbbi durumu buna müsait olduğu andan itibaren başlar.

Beyin hasarı neden oluşur?

Beyin hasarının nedenleri travmatik ve travma dışı hasarlar olarak ikiye ayrılabilir. Travmatik Beyin Hasarları: Travmatik beyin hasarları kafa içi yaralanma olarak da bilinmektedir, dışarıdan gelen bir kuvvet sonucu beynin hasarlanması söz konusudur. Darp gibi olaylar travmatik beyin hasarına neden olmaktadır.

Edinsel beyin hasarı nedir?

Edinsel beyin hasarı, doğumdan sonra meydana gelen beyindeki hasardır. Travmatik olup olmaması, içten veya dıştan olması önemli değildir.

Beyin doku harabiyeti nedir?

Travmatik beyin hasarı, kafanın ani ve şiddetli bir şekilde bir nesneye çarpması (araba camı, kalorifer, beton gibi) ya da bir nesnenin kafatasını delerek beyin dokusuna zarar vermesi (kurşun, çivi gibi) sonucu ortaya çıkan beyin yaralanmalarıdır.

Beyinde hasar olunca ne olur?

Beyin hasarları kişide mühim bir sakatlığa yol açabilir ve çeşitli şekillerde bilişsel bozukluklar dikkat, bellek ya da motor hastalık semptomlarına sebep olabilir. Beyin hasarları damarsal herhangi bir hasar da içerebilir ve travmatik beyin hasarına dışsal bir faktör doğrudan sebep olmayabilir.

Beynine oksijen gitmezse ne olur?

Beynin oksijensiz kalmasına yol açan durumlar, acil tıbbi müdahale gerektirir. Boğulma, kalp durması ve inme varlığında eğer birkaç dakika içerisinde beyin dokusuna oksijen ulaşmazsa koma, felç hatta ölüme kadar giden ciddi sonuçlar ortaya çıkar.

Beyin kaç dakika içerisinde geri dönüşümsüz olarak ölür?

İlk dört dakika içinde genellikle herhangi bir beyin hasarı oluşmamaktadır. Bu sürede CPR uygulamasına başlanırsa kalıcı bir hasar olmadan hastayı kurtarma şansı yüksektir. 4-10 dakika arasında beyin hasarı başlar. 10 dakikadan sonra beyinde kalıcı ve ciddi hasarlar oluşmaya başlar.