Kant hangi felsefi görüşü savunur?

İçindekiler:

  1. Kant hangi felsefi görüşü savunur?
  2. Kant'a göre felsefe nedir?
  3. Kant'a göre bilginin kökeni nedir?
  4. Kant'a göre bilginin kaynağı nedir?
  5. Kant hangi görüşü destekler?
  6. Kant insanı nasıl bir varlık olarak görür?
  7. Kant felsefesi açısından eleştirel metafizik ne yapar?

Kant hangi felsefi görüşü savunur?

Immanuel Kant, iki metot üzerine de kitap yazmıştır. Pratik Aklın Eleştirisi ve Saf Aklın Eleştirisi adındaki kitaplar kritisizm akımının ilk eserleri arasında yer alır. Felsefede kritisizm akımının kurucusu Alman filozof Immanuel Kant'tır.

Kant'a göre felsefe nedir?

Kant'ın pratik felsefesi; ahlaki, hukuki ve tarih felsefesini, ahlaki teolojiyi, antropolojiyi kapsar ve temelinde akıl teorisine dayanır (Kersting, 1997:75). İnsanın sadece kendi aklına itaat etmesi gerektiği vurgulanır.

Kant'a göre bilginin kökeni nedir?

Kant'a göre bilginin kaynağı, her ikisi de a priori olan duyarlılık ve anlıktır. Duyarlılık, mekan ve zaman olarak iki ayrı görüden oluşmaktadır. Yani, bilgi edinme sürecinde insanın dış dünyadan edindiği duyu verileri, duyarlılığın a priori olan bu iki görüsü sayesinde anlam kazanır.

Kant'a göre bilginin kaynağı nedir?

Kant'ın Bilgi Felsefesi. Kant'ın rasyonel ve empirist felsefe arasında yapmış olduğu senteze kısaca değinecek olursak; Kant'a göre bütün bilgiler iki kaynaktan gelir. Bilginin ilk kaynağı dış dünya, ikinci kaynağı ise bilgiyi edinen öznedir.

Kant hangi görüşü destekler?

Modern felsefenin gelişim seyrine uygun olarak bilgi kuramını ön plana çıkartmıştır. Kant'ın gözünde bilim, liderleri kesin olan ve yöntemleri, ancak Hume'unki gibi felsefi bir kuşkuculuk benimsendiği zaman sorgulanabilen evrensel bir disiplindir. Bilim yansızdır ve nesneldir.

Kant insanı nasıl bir varlık olarak görür?

Kant, insanı, hem duyulur alanın hem de düşünülür alanın üyesi olarak görür ve insanı insan yapan düşünülür alana ait olmasıyla özgür bir varlık olmasıdır. Ama bir başka tarzda da, sözgelişi Heidegger'in ele aldığı tarzda da insan denen varolan ortaya konabilir.

Kant felsefesi açısından eleştirel metafizik ne yapar?

Kant'a göre Tanrı idesi, kaynağını, aklın varlık yapısında bulur; aklın hiçbir koşula bağlı olmayana, tümlüğe uzanmasından doğar. Bu ide, insan aklının kurtulamayacağı kendi doğasından, varlığından doğmaktadır. Dolayısıyla metafizik de, doğal bir yatkınlık olarak temelini insanın bir akıl varlığı olmasında bulur.