Spirometri testi nedir?

İçindekiler:

  1. Spirometri testi nedir?
  2. Spirometri testi nasıl yapılır?
  3. Spirometre nedir ne işe yarar?
  4. Üfleme testi neden yapılır?
  5. Nefes Ölçüm testi nasıl yapılır?
  6. FVC nedir tip?

Spirometri testi nedir?

Spirometri:Bu test akciğerlerinize giren ve çıkan hava miktarını istirahatte, zorlu nefes alıp verme sırasında ve egzersizde ölçerek aynı yaşta ,cinste,boyda kişilerden elde edilen değerlerle karşılaştırır. Solunum yollarında darlık olduğunda giren ve özellikle çıkan hava hızı azalır.

Spirometri testi nasıl yapılır?

Solunum Fonksiyon Testleri Nasıl Yapılır?
  1. Burun kapatılır.
  2. Ağıza uygun tek kullanımlık kullanılmalıdır.
  3. Öncesinde normal solunum yapar.
  4. Daha sonra derin ve kuvvetli bir nefes alır.
  5. Komutla hiç beklenmeden hızlı ve kuvvetli şekilde nefesini verir.
  6. Böylece zorlayarak en az 6 saniye nefesini vermeye devam eder.
Daha fazla öğe...

Spirometre nedir ne işe yarar?

Spirometre, solunum fonksiyon testi laboratuarlarının temel cihazıdır. Ölçüm yapılan elektronik bölüm ve hastanın nefes alıp verdiği ağızlıktan oluşur. Spirometrik ölçüm yapılacak hastaların akciğer grafileri laboratuardan sorumlu hekim tarafından kontrol edilir.

Üfleme testi neden yapılır?

Solunum sistemini tutan herhangi bir hastalık akciğer fonksiyonlarını bozarak hastalık semptom ve bulgularına yol açar. Nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma gibi şikâyetleri olan ve bu yakınmaları kronikleşen hastalarda tanıyı desteklemek için özellikle solunum fonksiyon testleri uygulanmaktadır.

Nefes Ölçüm testi nasıl yapılır?

Hasta derin bir nefes aldıktan sonra küçük bir ağızlıklı boru yardımıyla tüm nefesini sonuna dek cihaza üfler. Nefes bittikten sonra çok derin bir nefes alıp bırakır. Daha sonra gerekirse nefes açıcı ilaçlar verilerek tekrarlanır. Değişik solunum manevraları ile akciğerlere giren-çıkan hava ve akımlar ölçülmüş olur.

FVC nedir tip?

Zorlu Vital Kapasite (FVC): Efor kullanılarak derin ve zorlu bir inspirasyonu takiben zorlu, hızlı ve derin bir ekspiryumla akciğerlerden çıkartılabilen gaz hacmidir.