Taşlı yüzük hücresi ne demek?

İçindekiler:

  1. Taşlı yüzük hücresi ne demek?
  2. Ekstrasellüler ne demek?
  3. Matara mide nedir?
  4. Müsin nedir tıp?
  5. Total gastrektomi nedir tıp?
  6. Mide Linitis plastika nedir?

Taşlı yüzük hücresi ne demek?

Adenokarsinomun bir alt tipi olan taşlı yüzük hücreli karsinom (TYHK), çoğunlukla mide, kolon, mesane, prostat ve memenin primer karsinomu olarak ortaya çıkar. Kötü prognozlu bu tümör, akciğerin primer hastalığı olarak oldukça nadir görülür ve akciğerlerde saptandığı zaman sıklıkla metastaz olduğu düşünülür.

Ekstrasellüler ne demek?

Ekstrasellüler müsin gölleri tümör içeren alanın yarısından fazla görülür ki bu nedenle bu kanser tipine müsinöz adenokarsinom denir. Müsin üreten kolumnar hücrelerde döşeli bez yapıları oluşturan tümör hücreleri; bazen de müsin gölleri içinde yüzer tarzda birkaç hücreli gruplar formunda da karşımıza çıkabilmektedir.

Matara mide nedir?

Tümör şayet midenin uzunlamasına bütün katlarını infiltre etmiş ise, o zaman tüm midede peristaltik hareketlerin durduğunu gösteren mide lümenini tamamen daraltan radyolojik bir görünüm husule gelir ki, buna linitis plastika (Matara mide) adı verilir.

Müsin nedir tıp?

Musin, dermiste su ve tuz dengesini sürdürmede majör rol oynar ve dermal ekstrasellüler matriksin bir komponentidir ve normalde fibroblastlar tarafından az miktarda yapılır. Kütanöz müsinözler deride anormal miktarda musin birikimi olan heterojen bir grup hastalıktır.

Total gastrektomi nedir tıp?

Gastrektomi, midenin bir kısmını veya tamamının alımı için yapılan ameliyattır. Gastrektominin günümüzde öne çıkan iki kullanımı mide kanseri ve obezite cerrahisidir. Bunun dışında tedavisi için önerebilirler. Bunun dışında tip-2 diyabet ve gastroparezi (mide boşalma sorunu) tedavisinde de tercih edilebilmektedir.

Mide Linitis plastika nedir?

Linitis Plastika (LP), tüm gastrointestinal sistemde görülebilen, submukoza ve musküler tabakaya diffüz olarak yayılan adenokarsinom türüdür. En sık midede görülür. Kötü diferansiye tümör hücrelerinin midenin tamamını infiltre etmesi sonucu, reaktif fibrozise bağlı mide duvarı kalınlaşıp, sert bir hal alır.