Vergide gecikme faizi nedir?

İçindekiler:

  1. Vergide gecikme faizi nedir?
  2. Vergi borcu gecikme faizi ne kadar?
  3. Yasal gecikme faizi ne kadar?
  4. Para borcunun zamanında ödenmemesi durumunda gecikme nedeniyle ödenmesi gereken faize ne ad verilir?
  5. Gecikme zammına faiz işler mi?
  6. Pişmanlık zammı neye göre hesaplanır?

Vergide gecikme faizi nedir?

Amme alacaklarının vaktinde ödenmemesi durumunda uygulanan zama verilen isim Gecikme Zammıdır. Zamanında tahakkuk etmemiş vergiye istinaden ortaya çıkan durumda ise gecikme faizi oluşur.

Vergi borcu gecikme faizi ne kadar?

Vergi Usul Kanunu'nun 112. maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle, gecikme faizi gecikme zammı oranında uygulandığından, 1592 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan değişiklik gecikme faizini de değiştirmiş olup, 30.12.2019 tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faizi oranı %1,6 olmuştur.

Yasal gecikme faizi ne kadar?

Cumhurbaşkanı Kararıyla, gecikme zammı oranı aylık %1,6 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %1,6 olmuştur. Yeni oran, 30 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Para borcunun zamanında ödenmemesi durumunda gecikme nedeniyle ödenmesi gereken faize ne ad verilir?

Gecikme zammı, amme alacaklarının süresinde ödenmemesi durumunda uygulanan mali bir zamdır. Gecikme faizi ise gecikme zammından farklı olarak zamanında tahakkuk etmemiş bir vergiye ilişkin olarak ortaya çıkar.

Gecikme zammına faiz işler mi?

Kanunda 207 nci maddede Gecikme Zammı, 193/3 maddesinde Gecikme Zammı Oranında Faiz ifadesi olarak yönetmelikte ise doğrudan Gecikme Zammı Oranında Faiz olarak yer almaktadır. “Gecikme zammı” vadesinde ödenmeyen kamu alacakları için uygulanır.

Pişmanlık zammı neye göre hesaplanır?

Pişmanlık zammı tutarı = Ödeme süresi geçen vergi tutarı x gecikme zammı oranı x borcun normal vade tarihi ile ödendiği tarih arasında geçen ay sayısı.