Puberte sendromu nedir?

İçindekiler:

  1. Puberte sendromu nedir?
  2. Puberte sendromu gerçek mi?
  3. Precocious puberte ne demek?
  4. Puberte tarda ne demek?
  5. Normal puberte ne demek?
  6. Adolesan erkek ne demek?
  7. Pubertede hangi olaylar olur?
  8. Erkeklerde pubik kıllanma ne zaman başlar?
  9. Puberte dönemi nedir tıp?
  10. Puberte gecikmesi ne demek?
  11. Erinlik dönem ne demek?
  12. Memede tomurcuklanma ne demek?

Puberte sendromu nedir?

Kız çocuklarının, 13 yaşına geldiğinde meme tomurcuklanması olmaması veya meme tomurcuklanması ve tüylenme olmasına rağmen 16 yaşına kadar adet yaşamaması gecikmiş ergenlik olarak tarif edilir.

Puberte sendromu gerçek mi?

Puberte prekoks gerçek ya da yalancı belirtilerle kendini gösterir. Gerçek puberte prekoks, beyindeki patolojiye bağlı hipotalamus hipofiz- gonad aksının çalışması sonucunda sex hormonlarına bağlı olarak ortaya çıkarken, yalancı puberte prekoks beyin dışı organların patolojisinden kaynaklanmaktadır.

Precocious puberte ne demek?

Puberte prekoks, seksüel maturasyonun ortalamadan 2 standart sapma erken başlamasıdır. Santral veya periferik, komplet veya inkomplet olabilir. Erken puberte sonucunda akselere büyüme ile birlikte gelişen hızlı kemik maturasyonu, erişkin yaşta boy kısalığına sebep olur.

Puberte tarda ne demek?

Ergenlik, kişinin çocukluktan üreme yeteneğine sahip erişkin bir kadın ya da erkek olmaya evrildiği bir geçiş dönemidir. Bu dönem ortalama olarak kızlarda 10-10.5, erkeklerde 11-11.5 yaşlarında başlar ve 3-5 yıl sürer.

Normal puberte ne demek?

Puberte kız çocuklarının ergenliğe geçiş dönemi olarak adlandırılır. Ancak değişim evresindeki puberte ve adolesan terimleri farklı kavramlardır. Bu dönemlerde vücudun fizyolojik olarak yaşadığı değişim süreci olarak birbirini takip eden evrelerdir.

Adolesan erkek ne demek?

Kızlarda 10, erkeklerde 12 yaşında başlayan ve ortalama 5 yıl süren ergenlik, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Bu dönemde fizyolojik, psikolojik ve sosyal yönden birçok değişim bir arada yaşanabilir. Bu dönemde kızlarda 15 -20 cm, erkeklerde ise 20-25 cm boy artışı olur.

Pubertede hangi olaylar olur?

Pubertenin ilk bulgusu ise, kızlarda meme büyümesi, erkeklerde testis boyutunun artmasıdır. Kızlarda göğüs dokusundaki büyümeyi pubik ve aksiler kıllanma ve menarş izler iken, erkek çocuklarda testis volümündeki artış sonrası pubik, aksiler kıllanma ve penis büyümesi olur.

Erkeklerde pubik kıllanma ne zaman başlar?

6 – 12 ay içinde pubik kıllanma ve peniste büyüme başlar. Penis erişkin boyu olan 10 – 12 cm'e ulaşır.

Puberte dönemi nedir tıp?

Puberte; sekonder seks karakterlerinin geliştiği, cinsel olgunlaşma ve üreme yeteneğinin edinildiği, fiziksel büyüme ve psikososyal olgunlaşmanın gerçekleştiği çocukluktan erişkin hayata geçiş dönemidir.

Puberte gecikmesi ne demek?

Gecikmiş puberte kızlarda 13, erkeklerde 14 yaşını doldurduğu halde herhangi bir puberte bulgusunun olmaması veya pubertenin başladıktan 4 yıl sonra tamamlanmamış olmamasıdır.

Erinlik dönem ne demek?

Erinlik ise, çocukluğun sona erdiği, üreme organlarının olgunlaştığı, ikincil cinsel özelliklerin görüldüğü ve ergenlik döneminin başlangıcı sayılan özelliklerin ortaya çıktığı dönemdir.

Memede tomurcuklanma ne demek?

İlk meme büyümesi (tomurcuklanma) sırasında memede ağrı ve sızı olabilir. Özellikle temas ile bu ağrı ortaya çıkar. Ergenlik belirtileri başladıktan sonraki 1 yıl içinde hızlı boy uzaması olur ve buna “büyüme patlaması” denir.