Aspir üretimi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Aspir üretimi nasıl yapılır?
  2. Aspir tohumu dekara ne kadar atılır?
  3. Aspir yağı ne işe yarar?
  4. Aspir nasıl bir şey?
  5. Aspir baharatı nedir?
  6. Aspir nerede satılır?
  7. Aspir hangi aylarda ekilir?
  8. Aspir yağı nasıl kullanılır?
  9. Aspir kaç yıllık?
  10. Aspir otu nasil kullanilir?
  11. Aspir diğer adı nedir?
  12. Aspir baharatı nerelerde kullanılır?
  13. Aspir bitkisi nasıl kullanılır?

Aspir üretimi nasıl yapılır?

Aspir, yazlık bir bitkidir ve bu sebeple baharda ekilir. Ancak, kışları fazla soğuk olmayan, ılıman bölgelerde kışlık olarak da ekimi yapılabilir. Çukurova'da Kasım ayında, Şanlıurfa''da ise Aralık başında ekilebilir. Fide döneminde, diğer bitkilere göre soğuğa daha dayanıklı olduğu için biraz daha erken ekilebilir.

Aspir tohumu dekara ne kadar atılır?

Tohumluk Miktarı ve Ekim Derinliği:Sıra arasının 15-20 cm olduğu durumlarda, dekara 4-6 kg tohumluk kullanılmalıdır. Bu durumda, tohumun iriliğine göre (1000 tane ağırlığı), dekarda 100.000-120.000 arası bitki (ortalama 100.000 bitki) bulunacak ve sıra üzeri mesafesi de 5 cm olacaktır.

Aspir yağı ne işe yarar?

İçeriğindeki omega 6 ile linoleik asit sayesinde vücudun dengesini korumaya ve kolesterolü dengelemeye yardımcı olur. Böylece kalp krizi ve felç geçirme riski azalır. Omega 6 yağ asidi sayesinde kan şekerini düzenler ve diyabet riskini azaltır. Öksürük, balgam, göğüs ağrısı gibi problemler için kullanılabilir.

Aspir nasıl bir şey?

Aspir, Amerika, Meksika ve Hindistan'da ağırlıklı yetişen yetişen bir bitkidir. Aspir yağı da oldukça revaçtadır. Aspir devedikenine benzeyen, Amerika, Meksika ve Hindistan gibi ülkelerde daha ağırlıklı olarak yetişen bir bitki türüdür. ... Aspir bitkisi, genelde preslenme yöntemiyle bitkisel yağ elde edilerek kullanılır.

Aspir baharatı nedir?

Haspir, Antep yöresinde tüketilen ve Safran olarak da adlandırılan bir bitkidir. Ancak sanılanın aksine safrandan tamamen farklı bir çiçekten elde edilir. Safran, bir tür çiğdem çiçeğinin ortadaki polen taşıyan stigma kısmından elde edilir.

Aspir nerede satılır?

Aspir yağı; eczanelerde, marketlerde ve aktarlarda bulunmaktadır. Buralardan aspir yağı satın alınabilir.

Aspir hangi aylarda ekilir?

Ekim Tarihi:Aspir, yazlık bir bitki olduğundan bahar ayında ekilmelidir. Ancak, kışları fazla soğuk olmayan, ılıman bölgelerde kışlık olarak da ekilmesi mümkündür.

Aspir yağı nasıl kullanılır?

İçilerek yapılan kullanımı; su bardağına yarım olarak ılık su ve 1 tatlı kaşığı aspir yağının konarak içilmesi şeklindedir. Cilde uygulanması ise; direk sorunlu bölgelere günde 2 kere sürülerek masaj yapılması şeklindedir. Aspir yağının kapağı açıldığında buzdolabında saklanmalı ve 40 günde tüketilmelidir.

Aspir kaç yıllık?

Tek yıllık, kuraklığa dayanıklı ve ömrü 110-140 gündür. Orijini Anadolu olan bitkinin yabani formlarına ülkemizin her yerinde rastlanabilir. Nadas alanlarını daraltılmasında en uygun bitki olan aspirin son yıllarda üretimini giderek artırmaktadır.

Aspir otu nasil kullanilir?

İçilerek yapılan kullanımı; su bardağına yarım olarak ılık su ve 1 tatlı kaşığı aspir yağının konarak içilmesi şeklindedir. Cilde uygulanması ise; direk sorunlu bölgelere günde 2 kere sürülerek masaj yapılması şeklindedir. Aspir yağının kapağı açıldığında buzdolabında saklanmalı ve 40 günde tüketilmelidir.

Aspir diğer adı nedir?

Aspir (Carthamus tinctorius), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 50–100 cm boyunda, yaz sonuna doğru (Haziran sonuna doğru-Temmuz Başı) sarı, krem, beyaz, kırmızı veya turuncu çiçekler açan bir bitki türü. Ayrıca kır safranı, papağan yemi, boyacı aspiri, haspir gibi isimlerle de anılır.

Aspir baharatı nerelerde kullanılır?

Haspir yörede et yemeklerinde ve özellikle yoğurtlu yemeklerde kullanılır. Bu yemeklerde çok az eklemek yeterlidir. Güneşin renklerini taşıyan haspir, en çok yoğurtlu yemeklere yakışır ve orman, keme aşı, çiğdem aşı, çağla aşı gibi yöresel yemeklerde tercih edilir.

Aspir bitkisi nasıl kullanılır?

Aspir bitkisinin posası ise protein açısından zengin olduğu için hayvan yemi yapılır. Aspir çiçekleri ayrıca çay olarak hazırlanır ve tıbbı amaçla da tüketilebilir. Aynı zamanda mutfakta da kullanılabilen aspir çiçeği pilavlara eklenir ve bazı bölgelerde çorba yapılır.