Vajinal prob nedir?

İçindekiler:

  1. Vajinal prob nedir?
  2. Vajinal ultrasonografi nasıl yapılır?
  3. Pelvik ultrason neden yapılır?
  4. Regl iken pelvik ultrason cekilir mi?
  5. Kadın Doğum Uzmanı nasıl muayene eder?
  6. Pelvik ultrason kaç dk sürer?
  7. Pelvik renkli doppler neden çekilir?

Vajinal prob nedir?

Vajinal ultrason, vajinanın içerisine vajinal prob yerleştirilerek rahim ve yumurtalıklara ultrason ile bakılmasıdır. Pelvik ultrasonla görülemeyen yapısal değişiklikler vajinal ultrasonla daha ayrıntılı ve yakından incelenebilir.

Vajinal ultrasonografi nasıl yapılır?

Transvajinal tetkik sırasında çubuk şeklindeki ultrason probu vajinaya sokulur. Bu prob, rahmin ve overlerin görüntülerini ultrason cihazına oradan da monitöre aktarılması ile gerçekleşir. Bu ultrason ağrısız ve tamamıyla zararsızdır ama doğası gereği, rahatsızlık veren bir tetkik olduğunu söyleyebiliriz.

Pelvik ultrason neden yapılır?

Kadınlarda, pelvik ultrason en sık uterus , serviks, yumurtalıklar ( overler ), follop tüpleri ( tuba uterinalar ) değerlendirmek için yapılır: Pelvik ultrason muayeneleri ayrıca hamilelik sırasında embriyonun veya fetusun sağlığını ve gelişimini izlemek için kullanılır.

Regl iken pelvik ultrason cekilir mi?

Regl dönemindeyken de görüntüleme yapılabiliyor. Pelvik ultrason 15 ila 30 dakika arasında değişiyor. İşlem sonrasında sonuçlar rapor haline getiriliyor.

Kadın Doğum Uzmanı nasıl muayene eder?

Jinekolojik muayenenin aşamaları şu şekildedir:
  • Dıştan gözle değerlendirme (inspeksiyon),
  • Spekulum muayenesi (Aletle vajina içine bakma),
  • Gerekli durumlarda smear testi ve vajinal kültür alınması,
  • Parmakla muayene (Vajinal Tuşe),
  • Alttan ultrason (Bakirelerde karından ultrason).

Pelvik ultrason kaç dk sürer?

Vajinal ultrason gerekiyorsa, sonografi uzmanı pozisyonunuzu nasıl değiştireceğinizi size bildirir. Test sırasında neredeyse hiç rahatsızlık duymazsınız. Test için tam dolu bir mesane gerekiyorsa, prob uygulandığında biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ultrasonun tamamlanması genellikle yaklaşık 40 dakika sürer.

Pelvik renkli doppler neden çekilir?

Şiddetli kasık sancılarında yumurtalıklarda herhangi bir kist, kitle ya da miyom olup olmadığını değerlendirmek için yapılır. Yumurtalık kisti şüphesinde pelvik renkli doppler USG ile hastanın kan akımı kontrol edilir. Kitlelerin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu ayrımını yapabilmek için pelvik usg yapılır.