PET çekilmesi nedir?

İçindekiler:

  1. PET çekilmesi nedir?
  2. PET çekimi ne işe yarar?
  3. PET çektirmek zararlı mı?
  4. PET çekildikten sonra nelere dikkat edilmeli?

PET çekilmesi nedir?

Pozitron Emisyon Tomografisi/ Bilgisayarlı Tomografi ( PET/ BT ) iyi bilinen iki görüntüleme tekniğinin, (PET ve BT) tek bir sistemde toplanmasıyla oluşturulan bir görüntüleme cihazıdır. Anatomik detay için BT, organların ya da tümörün metabolizması ile ilgili bilgi için PET kullanılmaktadır.

PET çekimi ne işe yarar?

Bugün için PET-CT, gerek akciğer gerekse diğer organlardaki kanserin ilk teşhis aşamasında doğru yerden biyopsi alınması, tedavi öncesi kanserin yaygınlığının belirlenmesi ve hastalığın evrelendirilmesi , tedavinin planlanması ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde sıklıkla kullanılır.

PET çektirmek zararlı mı?

Normal PET taramalarında hastalar oldukça yüksek radyoaktif madde ve radyasyona maruz kalırlar. Ancak PET MR tarama yönteminde kullanılan radyoaktif madde oldukça zararsızdır ve radyasyona maruz kalınmadan taramanın gerçekleştirilmesi sağlanır.

PET çekildikten sonra nelere dikkat edilmeli?

1- PET/CT işleminden sonra hastanın radyasyona bağlı olarak yaşayabileceği komplikasyonları en aza indirmek için evinde bir süre dinlenmeye geçmelidir. 2- Hasta, alınan radyasyondan sonra özellikle ilk 6 saat içerisinde hamile kadınlardan ve bebeklerden uzak durmalıdır.