Bir sey ne ise odur?

İçindekiler:

  1. Bir sey ne ise odur?
  2. Kişisel özdeşlik nedir?
  3. Akıl ilkeleri doğuştan mıdır?
  4. Aklın kuralları nelerdir?
  5. Leibniz yeterli neden?

Bir sey ne ise odur?

Bir şey ne ise odur, her şey kendisinin aynısıdır. Özdeşlik ilkesine uymayan bir zihin için, çelişmezlik ve üçüncü halin imkânsızlığı ilkeleri anlamsız kalır ve doğru düşünme biçimi çöker. “Ağaç, ağaçtır, insan, insandır” gibi. A, A olmayan değildir.

Kişisel özdeşlik nedir?

Felsefenin dışında “kişisel özdeşlik” (veya burada daha uygun düşecek şekilde kişisel kimlik), genellikle kendilerine karşı özel bir bağlılık veya aidiyet duygusu hissettiğimiz özellikleri ifade eder.

Akıl ilkeleri doğuştan mıdır?

Aklın ilkeleri, doğuştan zihnimizde varolan ilkelerdir diyenlerin yanında sonradan deneyle kazanılmıştır diyenler de vardır. Akılcılar için, hem kavram ve kategoriler hem de aklın ilkeleri doğuştandır. Deneycilere göre ise, tüm bunlar deneyden kazandığımız şeylerdir.

Aklın kuralları nelerdir?

Mantıkta aklın dört temel ilkesi vardır: özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü halin imkansızlığı ve yeter - sebep ilkesi. Mantıkta doğru düşünme aklın dört temel ilkesi kullanılarak yapılır.

Leibniz yeterli neden?

İşte Leibniz'in yeterli sebep ilkesi, böyle bir açıklama yapılması durumunda devreye girer ve tamircinin iddiasının yanlış olmasını gerektirir: “Hiçbir olgu veya açıklama, neden böyle olup da başka türlü olmadığı konusunda yeterli sebep sunulmadığı sürece geçerli olamaz.” Yeterli sebep ilkesine göre, açıklanamayan ...