Drumlin nerelerde görülür?

İçindekiler:

  1. Drumlin nerelerde görülür?
  2. Buzulların aşındırıp biriktirdiği çakıl taşlarına ne denir?
  3. Menderes aşındırma mı biriktirme mi?
  4. Buz örtüsü nasıl oluşur?
  5. Kaya ve buzulların içinde ne bulunur?
  6. Uludağ buzul var mı?

Drumlin nerelerde görülür?

Genellikle kuşaklar halinde düzenlenirler, drenajı bozarlar, böylece aralarında küçük göller ve bataklıklar oluşur. Gezegenimizdeki devasa drumlin sahaları New York ve Wisconsin'de bulunur; ayrıca Kuzeybatı Kanada ve Nova Scotia'da da emsalsiz drumlin örneklerine tanık oluruz.

Buzulların aşındırıp biriktirdiği çakıl taşlarına ne denir?

c) Buzul Yalağı (Sirk): Buzulların aşındırma ile oluşturduğu çukurlardır. Sonradan buzulların erimesi ile bu çukurlarda sirk gölleri meydana gelmiştir.

Menderes aşındırma mı biriktirme mi?

MENDERES ( BÜKLÜM ) : Akarsuların, eğimlerinin azaldığı yerlerde kıvrılarak akarlar. Akarsuyun, yatak eğiminin azaldığı yerlerde sağa sola çarparak kıvrımlar ( büklümler ) yapmasıdır. Menderes hem aşındırma hem de biriktirme şeklidir.

Buz örtüsü nasıl oluşur?

Buzul vadisi Buzlanmadan önce dağ vadileri suyun aşağı doğru aşındırmasıyla oluşan V şekline sahip olurlar. Buzlanma sırasında bu vadiler genişler, derinleşir ve U şekilli buzul vadileri oluşur.

Kaya ve buzulların içinde ne bulunur?

Canlı olan kaya buzulları içinde duru buzlar yer alır. Bu buzulların oluşturan suların, kayaların içine sızan yağmur suları, sirklerdeki eriyen buzların suları, yeraltı sularından oluştuğu düşünülmektedir.

Uludağ buzul var mı?

Uludağ'da 7 buzul gölü bulunur; Kilimli göl (2330 m), Karagöl (2270 m), Buzlu göl (2390 m), Aynalı Göl (2310), Heybeli Göl (2410 m), Koğukdere Gölü, Çayırlıdere Gölü.