Sedef hastalığı kendiliğinden geçer mi?

İçindekiler:

  1. Sedef hastalığı kendiliğinden geçer mi?
  2. Sedef hastalığının tedavisi var mı?
  3. Sedef hastalığı çocuğuma geçer mi?
  4. Elde sedef neden olur?
  5. Sedef hastalığı nelere yol açar?
  6. Ellerde sedef hastalığı nasıl olur?

Sedef hastalığı kendiliğinden geçer mi?

Sedef hastalığı kronik seyirlidir ve hastaların çoğunda deride plaklar ve kepeklenme görülür. Vakaların dörtte birinde hastalık çok yaygındır. Kendiliğinden iyileşme nadirdir fakat bazı vakalarda yatışma ve alevlenme şeklinde periyotlar görülebilir.

Sedef hastalığının tedavisi var mı?

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Ancak, uygun tedaviyle hastalık kontrol altına alınabilir ve uzun süreli iyilik sağlanabilir. Hastalığı alevlendirebilecek ilaçlar ve davranışlardan (kaşıma, banyoda liflenme, kese vb.) kaçınılmalıdır.

Sedef hastalığı çocuğuma geçer mi?

Sedef hastalığına yatkınlık ebeveynlerden çocuğa geçebilir. Ancak bu çocuğun sedef olacağı anlamına gelmez.

Elde sedef neden olur?

Sedef hastalığının kesin nedeni henüz bilinmese de uzmanlar bu hastalığın birden fazla faktörün kombinasyonu nedeniyle ortaya çıktığına inanmaktadır. Bağışıklık sistemindeki bir hata ciltte gereksiz yere iltihaplanmaya, bu da yeni cilt hücrelerinin hızlı bir şekilde çoğalmasına neden olmaktadır.

Sedef hastalığı nelere yol açar?

Sedef hastalarında psoriatik artrit, kardiyovasküler hastalıklar, inflamatuar barsak hastalıkları, metabolik sendrom, malignansi ve depresyon gibi hastalıkların görülme sıklığı daha fazladır.

Ellerde sedef hastalığı nasıl olur?

Elde sedef hastalığı genellikle her iki ele bazen tek ele yerleşen, hastaların çoğunda değişik büyüklükte kırmızı ve kepekli plaklarla kendini gösteren bir deri hastalığıdır. Nadiren cerahat benzeri ve grup yapmış kuru plaklar oluşturabilir. Bulaşıcı değildir. Bazen el fonksiyonlarını kısıtlayıcı etkisi de olabilir.