Manik atakta ne yapılır?

İçindekiler:

  1. Manik atakta ne yapılır?
  2. Manik yatkınlık nedir?
  3. Mani nöbeti nedir?
  4. Manik ne demek?
  5. Bipolar bozuklukta genetik yatkınlık nedir?

Manik atakta ne yapılır?

Şiddetli manik ve depresif ataklarda hastalar hastaneye yatırılmalı ve gerekirse elektrokovülzif tedavi (EKT; şok tedavisi) yapılmalıdır. Bipolar bozuklukta atak geçse bile hastanın ilaçlarını uzun süre ve düzenli olarak kullanması çok önemlidir. Çünkü atakların tekrarlanma riski ancak bu sayede azaltılabilir.

Manik yatkınlık nedir?

Manik” terimi aşırı hareketli, enerjik, konuşkan, umursamaz, güçlü bir dönemi tanımlar. Bir dönem sonra bir öncekine tamamen zıt olan ruh hali depresyon başlar ve üzüntü, ağlama, değersizlik hissi, enerji kaybı, haz kaybı, uyku problemleri ortaya çıkabilir.

Mani nöbeti nedir?

Mani ya da taşkınlık nöbeti aslen bir duygulanım bozukluğu durumudur. Bazen çok hızlıca bazen de hipomani olarak adlandırdığımız daha hafif taşkınlık belirtileriyle başlar ve müdahale edilmediğinde gittikçe ilerleyerek manik bir hecme ortaya çıkabilir.

Manik ne demek?

Manik atak bireyin hissettiği olumsuz duygular karşısında gösterdiği fiziksel ve ruhsal tepkidir. Yaşanılan depresyon ve atakların olmasına ise mani durumu denir. Bu kısa ataklar ve mani durumu kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir.

Bipolar bozuklukta genetik yatkınlık nedir?

Bipolar Bozuklukta genetik yatkınlık önemli bir risk olarak görülmektedir. Akrabalarının hiçbirinde bipolar bozukluk olmayanlarda hastalık görülme olasılığı %1-2 iken, birinci dereceden akrabasında (anne-baba veya kardeşlerinde) bipolar bozukluk olanlarda hastalığın görülme sıklığı %7-8'e yükselmektedir.