Rahim ağzı serviks nedir?

İçindekiler:

  1. Rahim ağzı serviks nedir?
  2. Rahim ağzında lezyon ne demek?
  3. Gardasil aşısı nasıl yapılır?
  4. Rahim ağzı taraması nasıl yapılır?
  5. Rahim ağzı kanserinde rahim alınır mı?
  6. Prekanseröz lezyonlar nelerdir?
  7. Rahim dar olunca hamile kalınır mı?
  8. Gardasil canlı aşı mı?
  9. GARDASIL aşı nereye yapılır?
  10. Rahim ağzı kanserine nasıl bakılır?

Rahim ağzı serviks nedir?

Serviks, rahmin vajinaya bağlanan boyun şeklindeki kısmıdır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden olan insan papilloma virüsünün (HPV) çeşitli türleri, rahim ağzı kanserine en sık neden olan biyolojik etkendir. Çoğu kadında virüse maruz kalındığında, bağışıklık sistemi vücudun virüsten zarar görmesini engeller.

Rahim ağzında lezyon ne demek?

Servikal lezyonlar yani kanser öncesi oluşumlar genellikle transformasyon sonunda ortaya çıkar ve henüz kansere dönüşmeyen dokular olarak tanımlanabilir. Servikal İntraepitelyal Neoplazi (CIN) olarak da bilinen servikal lezyonlar hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırılır.

Gardasil aşısı nasıl yapılır?

GARDASIL üst kolun deltoid bölgesine veya uyluğun üst yan tarafına kas içine (intramüsküler) enjeksiyon ile uygulanır. Aşı kullanılmadan önce iyice çalkalanmalıdır. Aşı, diğer aşılar ve solüsyonlarla aynı şırıngada karıştırılmamalıdır. Aşı damar içine uygulanmamalıdır.

Rahim ağzı taraması nasıl yapılır?

Smear testi basit ve ağrısızdır. Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır. Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve cam üzerine yayılır.

Rahim ağzı kanserinde rahim alınır mı?

Erken tanıda, cerrahi müdahale tek başına yeterli bir tedavi olabilir. Başlangıç aşamasındaki rahim ağzı kanserlerinde basit bir operasyonla rahim ağzı alınabilir. Bunun dışında hastalığın yayılma durumu varsa kemoterapi ve radyoterapi de alternatif tedaviler arasında yer alır.

Prekanseröz lezyonlar nelerdir?

Prekanseröz lezyonlar (oluşumlar) tedavi edilmezse ya da durdurulamazsa kanser gelişimine sebebiyet verecek tüm lezyonlardır. Ancak kesinlikle kanser başlangıcı anlamı taşımazlar ama kanserleşme riski taşıyan oluşumlar olarak nitelendirilirler.

Rahim dar olunca hamile kalınır mı?

Rahim ağzı darlığına etken olan birçok sebep olabilir. Bu sebeplerden dolayı servikal darlık ileri gelmişse sperm rahme ulaşamayacak ve kadın doğal yollardan hamilelik söz konusu olmayacaktır.

Gardasil canlı aşı mı?

Gardasil (HPV aşısı) canlı virus taşımayan bir aşı olup 6 aylık süre içerisinde 3 doz şeklinde uygulanmaktadır. Rahim ağzı kanseri ve genital siğillere neden olan 4 tip viruse karşı yüksek derecede etkin bir aşı olarak kabul edilmektedir.

GARDASIL aşı nereye yapılır?

GARDASIL üst kolun deltoid bölgesine veya uyluğun üst yan tarafına kas içine (intramüsküler) enjeksiyon ile uygulanır. Aşı kullanılmadan önce iyice çalkalanmalıdır. Aşı, diğer aşılar ve solüsyonlarla aynı şırıngada karıştırılmamalıdır. Aşı damar içine uygulanmamalıdır.

Rahim ağzı kanserine nasıl bakılır?

Smear testi rahim ağzından sitolojik inceleme amaçlı sürüntü alma işlemidir. Bu test rahim ağzı kanserine dönüşebilecek hücresel değişiklikleri saptamaya yarayan en pratik ve en iyi tarama yöntemidir. Böylece erken tanıyla rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün olur.