Emekli maaşından icra kesintisi olur mu?

İçindekiler:

  1. Emekli maaşından icra kesintisi olur mu?
  2. Emekli maaşına hangi durumlarda haciz gelir?
  3. Emekli dul yetim aylığına haciz konulabilir mi?
  4. Emekli ikramiyesine haciz konulabilir mi?
  5. Emekli maaşına konulan bloke nasıl kaldırılır?
  6. Ölüm maaşına haciz konur mu?
  7. Emekli maaşı nasıl Haczedilir?
  8. Ikramiye bloke konulur mu?
  9. Emekli ikramiyesine tedbir konulabilir mi?
  10. Ayliga bloke konulabilir mi?
  11. Aylıkta bloke bulunması ne demek?
  12. Ölüm aylığından kesinti yapılabilir mi?
  13. 65 yaş aylığına haciz konulur mu?
  14. Ikramiye ödemesinden icra kesilir mi?

Emekli maaşından icra kesintisi olur mu?

“5510 sayılı Yasa'nın 93. maddesi uyarınca emekli maaşı üzerinde haciz uygulanarak kesinti yapılamaz. ... Kesinti yapılabilmesi için maaş hamilinin icra takibinden sonra açık ve net imzalı muvafakatinin bulunması gerekmektedir.

Emekli maaşına hangi durumlarda haciz gelir?

SGK kapsamında alınan emekli maaşına haciz konulamıyor. Ancak nafaka ödemeleri ve kurum ödemeleri hacizle alınabilir. Bankalar, emeklinin izni olmadan maaştan kesinti yapamaz. 5510 sayılı Yasa'nın 93. maddesinde, "Emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez" açıklaması yapılmıştır.

Emekli dul yetim aylığına haciz konulabilir mi?

Bankalar emekli, dul ve yetim aylıklarına haciz uygulayamaz. ... Bir başka ifadeyle emeklinin izni olmadan maaşa haciz konulamıyor. Haciz yasağının iki istisnası var. Nafaka borçları ve borçlunun muvafakati.

Emekli ikramiyesine haciz konulabilir mi?

Söz konusu kanun maddesi gelir, aylık ve ödenekler için bir haczedilememezlik getirmiş olup, bunun dışında emekli ikramiyesi ve hesapta bulunan paranın o ayki emekli maaşını aşan tutarın mevduat kabul edilerek haczedilebilmesi mümkündür.

Emekli maaşına konulan bloke nasıl kaldırılır?

Blokeyi koyan kurum, emeklinin talebi doğrultusunda koyduğu blokeyi kaldırmak zorundadır. Eğer bütün itirazlara rağmen bloke kaldırılmaz ise o zaman emeklinin mahkeme yoluyla veya tüketici hakem heyeti aracılığıyla işlem yapma hakkı var.

Ölüm maaşına haciz konur mu?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanan dul-yetim vb. aylıklar ile 506 sayılı kanunun geçici 20. Maddesi gereğince kurulan sandıklardan alınan aylıklarının söz konusu 5510 sayılı yasanın 93/1 fıkrası gereğince haczi KURAL OLARAK mümkün değildir.

Emekli maaşı nasıl Haczedilir?

Emekli bir kişinin maaşına engel koymak ya da maaşını kesmek mümkün olmayan bir durumdur. Banka maaşına el koyamadığı takdirde eve haciz gönderir. Bu durumun avukat Melih Saatçı ile birlikte engellenmesi ve borcun yapılandırılması ile kaldırılabilir.

Ikramiye bloke konulur mu?

Yasa, emeklilerin maaş gelirlerini sıkı sıkıya korur. Bu maddelere göre emekli maaşlarında bloke ve haciz konulması birtakım istisnalar dışında yasak.

Emekli ikramiyesine tedbir konulabilir mi?

Eğer ki nafaka alacağı birikmişse, emekli ikramiyesinin tamamı üzerine haciz konulması mümkündür. Emekli maaşının aksine, emekli ikramiyesinde böyle bir sınırlama getirilmemiştir. Ücret ayrıcalıklı alacak olsa da, tazminatlar ve ikramiyeler bu kuralın dışında kalmaktadır.

Ayliga bloke konulabilir mi?

İlgili Yargıtay kararı uyarınca, emekli maaşına bloke konulması 5510 sayılı Kanun'un 93. maddesi ile İ. İ. K.'nın 83. maddesi uyarınca mümkün değildir.

Aylıkta bloke bulunması ne demek?

Bazı sebeplerden dolayı bankalar emekli maaşlarının hepsine bloke koymakta ve emekli olan kişinin maaş almasına engel olmaktadır. Emekli maaşı üzerine bloke koyma konusu yasalarda yer almaktadır. ... Yani emekli kişinin bizzat talebi olmazsa nafaka alacağı dışında maaşından hiçbir kesilme yapılamamaktadır.

Ölüm aylığından kesinti yapılabilir mi?

5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir. Çalışması halinde kesilmez. 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir. Çalışması halinde kesilmez.

65 yaş aylığına haciz konulur mu?

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 93. maddesine göre, SGK'dan bağlanan emekli aylığı, dul ve yetim aylığı ile iş göremezlik geliri gibi ödemelerden sadece SGK'ya olan borçlar ile nafaka alacakları için haciz konulabilir.

Ikramiye ödemesinden icra kesilir mi?

SONUÇ: İkramiyenin de ücretten sayılacağından, ikramiyenin haciz edilemeyeceğine ilişkin bir hüküm olmadığı gibi 1/4'ünden fazlasının haczi mümkün değildir. Ancak sadece işçinin rızası olması durumunda ikramiyenin tamamının dahi haczi mümkün olmaktadır.