Fibröz doku artışı nedir?

İçindekiler:

  1. Fibröz doku artışı nedir?
  2. Fibrozis neden olur?
  3. Akciğer fibrozis nedir?
  4. Fibrozis nedir ne demek?
  5. Memede fibrozis ne demek?
  6. Interstisyel fibrozis ne demek?
  7. Akciğer sertleşmesi olan ne kadar yaşar?
  8. Fibrokistik kansere dönüşür mü?
  9. Memede fibrokistik kitle nedir?

Fibröz doku artışı nedir?

Fibrozis (fibrosis), bir dokudaki ya da organdaki yoğun bağ dokusu artışına bağlı olarak ortaya çıkan katılaşmadır. Artan bağ dokusu kollagen liflerden zengin olduğu için “fiber ya da fibre” kökünden türetilmiş, “-osis” takısıyla da patolojik bir artışı betimleyen “fibrosis” tanımı ortaya çıkmıştır.

Fibrozis neden olur?

Kistik fibrozis gen mutasyonundan kaynaklanan kalıtsal bir hastalıktır. Hastalık çekinik genlerle aktarıldığından ötürü hasta olmayan fakat hastalık genlerini taşıyan kadın ve erkeğin çocuklarında % ihtimalle ortaya çıkar.

Akciğer fibrozis nedir?

Pulmoner fibrozis, akciğerlerdeki küçük hava keselerinin (alveoller) duvarlarının kalınlaşıp sertleşmesiyle meydana gelir. Duvarlardaki aşırı kalınlaşma ve sertleşme kan ile hava arasındaki gaz geçişini zorlaştırır. Dolayısıyla vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz.

Fibrozis nedir ne demek?

Fibrozis, dokuda, hücreler arasında fibröz doku (bağ dokusu) birikimidir. Örneğin karaciğer dokusunun (hücrelerinin) alkol ya da yağlanmasına bağlı olarak hasarı yüzünden fibrozis gelişebilir. Bu da ilerleyince siroz ve karaciğer yetmezliğine neden olur. Fibrozis reaktif yani benign bir durum olabilir.

Memede fibrozis ne demek?

Memede fibrokistik hastalık bir veya her 2 memeyi etkileyen ağrı ve ele gelen yumrular olarak tanımlanır. Fibrokistik sözcüğünün içindeki “fibro” sert doku, “kist” ise sıvı dolu kese anlamındadır. Yani memede süt bezlerinin ve kanallarının oluşturduğu sıvı dolu kesecikler ve çevresinde sertlikler vardır.

Interstisyel fibrozis ne demek?

"İPF", olarak kısaltılan "idiopatik pulmoner fibrozis hastalığı", akciğerleri sertleştiren ve hastanın giderek nefes almasını zorlaştıran ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Bazı hastalarda yavaş bir gidiş olmasına karşın, çoğu hastada nefes darlığı hızla ilerleyerek hastayı solunum yetmezliğine sokar.

Akciğer sertleşmesi olan ne kadar yaşar?

Akciğer sertleşmesinin hastanın durumunun zamanla kötüleşmesine neden olduğunu ifade eden Öcal, "Hastalık tedavi edilmezse beklenen yaşam süresi 3 yıldır. Bazı kanser türlerinden daha kötü seyreden bir hastalıktır.

Fibrokistik kansere dönüşür mü?

Memede fibrokist kansere dönüşür mü? Fibrokist olduğu kesin ise, bu kist basit kisttir ve kansere dönüşmez, kanser gelişme riskini de artırmaz.

Memede fibrokistik kitle nedir?

Fibrokistik meme bayanların % 70'inde görülen bir meme yapısı olup bir hastalık olarak adlandırılmaz. Yani memede içi sıvı dolu fibrokistler ( kistler ) veya içi katı doku dolu fibroadenomlar görülür. Bu kitleler kansere dönmeyen kitleler olup meme kanseri taramalarında kafa karıştırabilirler.