Böbrek reflüsü ameliyatı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Böbrek reflüsü ameliyatı nasıl yapılır?
  2. Voiding VUR ne demek?
  3. Bobrek Reflusu ne demek?
  4. Mesane reflüsü nedir?
  5. Vezikoüreteral reflu nedir?
  6. Vezikoüreteral reflü VUR nedir?
  7. İdrar Kaçagı nedir?
  8. Boney testi nasıl yapılır?

Böbrek reflüsü ameliyatı nasıl yapılır?

Böbrek Reflüsü Kapalı Ameliyatı Robot yardımlı laparoskopik ameliyatta, açık ameliyatın benzeri işlemler yapılır. Kapalı ameliyatta gerek olmamasına rağmen karın boşluğuna girilir. Çünkü ameliyatta kullanılacak araçların rahat kullanılabilmesi amacıyla karın boşluğunda karbondiyoksit verilir ve karın boşluğu şişirilir.

Voiding VUR ne demek?

Normalde işeme esnasında idrarın tek yönlü olarak mesaneden dışarı doğru atılmasını sağlayan mekanizmalar mevcuttur. Bu mekanizmada herhangi bir sebepten dolayı ortaya çıkan aksaklıklar nedeniyle işeme esnasında idrarın bir kısmının üreter ve/veya böbreklere doğru kaçmasına vezikoüreteral reflü denilmektedir.

Bobrek Reflusu ne demek?

Böbrek reflüsü, mesaneden böbreğe doğru idrarın geri kaçışıdır. Genetik yatkınlık sonucu, doğumsal ya da mesane çıkış problemlerine bağlı olarak ortaya çıkabilen böbrek reflüsü çocukların %1-2 'sinde görülürken bu oran idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda %40'lara kadar çıkabilmektedir.

Mesane reflüsü nedir?

Böbreklere idrar reflüsü (Vezikoüretereal reflü) çocuklarda en sık rastlanılan ürolojik problemdir ve pediatrik ürolojinin en tartışmalı konularından biridir. Tanım olarak idrar kesesinde toplanmış olan idrarın normalin tersine böbreklere geri akmasıdır.

Vezikoüreteral reflu nedir?

Üreter ve idrar torbası arasında idrarın üreter tüplerine ve böbreklere geri akışını engelleyen kapak yapısı bulunur. İdrarın üreter tüplerine ve böbreğe geri kaçması rahatsızlığına ise vezikoüreteral reflü adı verilmektedir. Çocuklarda vezikoüreteral reflü doğumla gelen bir rahatsızlık olarak ortaya çıkabilmektedir.

Vezikoüreteral reflü VUR nedir?

Vezikoüreteral reflü (VUR), idrarın mesaneden bir veya iki üretere ve bazen de böbreklere geriye doğru aktığı bir durumdur. VUR bebeklerde ve küçük çocuklarda en yaygın olanıdır. Çoğu çocuk VUR'dan uzun süreli problem yaşamaz. Vezikoüreteral reflü primer (birincil) veya sekonder (ikincil) olabilir.

İdrar Kaçagı nedir?

Tanım olarak idrar kesesinde toplanmış olan idrarın normalin tersine böbreklere geri akmasıdır. Bu geri akış (reflü) böbreklerin hem yüksek basınçlı hem de kirli idrarla temasına neden olarak uzun dönemde börek hasarına neden olabilir.

Boney testi nasıl yapılır?

Testin devamında üretranın (mesane girişi) her iki yanındaki dokuyu iki parmakla veya bir alet yardımıyla kemiğe doğru kaldırarak stres testi tekrarlanır. Bu manevra sonrasında hasta idrar kaçırmazsa hastanın operasyondan yarar göreceği düşünülür. Buna Boney-Marchetti testi denilir.