Tomografi hamilelikte zararlı mi?

İçindekiler:

  1. Tomografi hamilelikte zararlı mi?
  2. Hamileler neden röntgene giremez?
  3. Gebeler emara girebilir mi?
  4. Gebelere tomografi çekilir mi?
  5. Hamile kadın EKG çekilir mi?
  6. Hamilelere akciğer filmi çekilir mi?
  7. Telefon radyasyonu bebeği etkiler mi?

Tomografi hamilelikte zararlı mi?

Bilimsel olarak kanıtlanmış olarak, tanı amaçlı, bir defa yapılmış olan görüntüleme yönteminin, anne karnındaki bebeğe bilinen hiçbir zararı yoktur. Bu şekilde maruz kalınan radyasyon miktarı, kaç haftalık olursa olsun, bebeğe zarar verecek düzeyin çok çok altındadır.

Hamileler neden röntgene giremez?

Gebelikte hastalık ya da tanı amaçlı röntgen filmi çektirmek aşırı radyasyona alımına sebep olarak hamileliği riske atabiliyor. Central Hospital'dan Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Çetin Öner “Gebeliğin 2. ile 8. haftaları içerisinde tanı amaçlı 1 defaya mahsus yapılan röntgen işlemi bebeğe zarar vermez.

Gebeler emara girebilir mi?

Bilinmesi gerekir ki gebelik sürecinde MR çekimi, anne ve bebek için herhangi bir zarara yol açmaz. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda USG tetkikinin fetüs üzerine teratojenik etkisi olmadığı görülmüştür. Bu nedenle gebelik süresince güvenle yapılabilir. MR tetkikinde iyonize radyasyon yoktur.

Gebelere tomografi çekilir mi?

Hayır. Gebeliğin ilk ayında, tanı/tedavi amaçlı röntgen çekimiyle maruz kalınan radyasyon, doğacak çocukta bedensel ve zihinsel özre yol açmaz. Ancak düşüğe neden olma ihtimali vardır.

Hamile kadın EKG çekilir mi?

Gebelikte kalp hastalıkları özellikle tanı konulmamışsa, yani bilinmiyorsa, kalbin yükü gebelikte arttığı için çok ciddi sorunlara yol açabilir. Gebelikte EKG de, kalbin aksının değişimi dışında bir değişiklik izlenmez.

Hamilelere akciğer filmi çekilir mi?

Diş, akciğer, kol ve bacak röntgeni çekilebilir Bu nedenle de bebek için herhangi bir gelişim geriliği ya da doğumsal sakatlık riski oluşmayacaktır.

Telefon radyasyonu bebeği etkiler mi?

Radyasyon, gebelik öncesi dönemde kadının hamile kalma sürecini olumsuz etkiliyor. Tekrarlayan ve uzun süreli radyasyon maruziyeti de anne karnındaki bebeklerin gelişimine olumsuz etki ediyor.