Erozyonun sebepleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Erozyonun sebepleri nelerdir?
  2. Erozyon kısaca ne demek?
  3. Erozyonda ne olur?
  4. Erozyondan korunmak için neler yapmak lazım?

Erozyonun sebepleri nelerdir?

Akarsu ve rüzgar erozyonlarının meydana gelmesindeki en büyük etken bitki örtüsünün yeterli düzeyde olmamasıdır. Arazi eğimi, bitki örtüsü, iklim, toprak özellikleri gibi sebepler nedeni ile doğal erozyon meydana gelmektedir. İnsan nedeni ile doğada tahribatların olması ile de yapay erozyonlar oluşmaktadır.

Erozyon kısaca ne demek?

Toprağın bulunduğu yerden; yağışlar, sel suları, rüzgar, çığ vb. etkenlerle taşınması olayına erozyon denir. ... Bu nedenle erozyon denilince akla, insan kaynaklı hızlandırılmış erozyon gelir; çünkü, erozyon çoğunlukla insanların yanlış arazi kullanımı ile ortaya çıkan bir toprak bozulması sorunudur.

Erozyonda ne olur?

Toprağın akarsular, sel suları ve rüzgarlar gibi dış kuvvetlerin etkisiyle aşındırılıp taşınması ve sürüklenmesi olayına erozyon denir. Yeryüzünde bitki örtüsü ve su akışı ile toprak örtüsü arasında doğal bir denge vardır. ... Bu olay sonunda toprak örtüsü hızla incelir, zamanla yok olur. Kayalar yüzeye çıkar.

Erozyondan korunmak için neler yapmak lazım?

a- Bitki Örtüsü: Erozyonun önlenmesinin en basit ve en doğal yolu bitki örtüsünün ekilmesi ve yaygınlaştırılarak, çoğaltılmasıdır. Bitki örtüsü toprağı stabilize eden erozyonu önleyen ana kaynağı oluşturur. Çıplak toprak erozyonun iki ana sebebi olan rüzgar ve su tarafından kolayca aşınır ve temizlenir.