Ev satın alırken eksper nelere bakar?

İçindekiler:

  1. Ev satın alırken eksper nelere bakar?
  2. Konut kredisinde eksper geldikten sonra ne olur?
  3. Ekspertiz konut sonucu ne zaman belli olur?
  4. Konut kredisi ekspertiz ücreti geri alınabilir mi?
  5. VakıfBank ekspertiz raporu kaç günde çıkar?
  6. Ev kredisi neden çıkmaz?

Ev satın alırken eksper nelere bakar?

Ekspertiz raporu, satın alınacak gayrimenkulün yaş, konum, metrekare gibi özelliklerine göre değerinin belirlendiği rapordur. Kısaca, gayrimenkulün piyasa değeridir. Bu değer biçme işlemini yapan lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanlarına, "konut eksperi" denir. Bu işlem, bağımsız kuruluşlar tarafından yapılmalıdır.

Konut kredisinde eksper geldikten sonra ne olur?

Ekspertiz sonrası rapor bankaya 1-3 iş gününde ulaşıyor. Sonra da banka, kredi ile ilgili kesin kararını veriyor. Eğer kredi talebiniz onaylanırsa kredinizin kulandırımı için tapu ipotek işlemleri yapılıyor ve banka evi satan kişiye hesap açarak ödemeyi yapıyor.

Ekspertiz konut sonucu ne zaman belli olur?

Bir örnekle netleştirmek gerekir ise resmi kurumlardan kaynaklı bir gecikme olmadığı sürece ortalama büyüklükteki bir daire ekspertizi 2-3 gün sürer iken büyük bir otel ekspertizi(değerlemesi) 1 hafta 10 günü bulabilmektedir.

Konut kredisi ekspertiz ücreti geri alınabilir mi?

Konut kredisi ekspertiz ücreti geri alınamıyor. Bunun nedeni ise ekspertiz kurumlarının bankalardan bağımsız bir kurum olması. Önceki uygulamada konut kredisi ekspertiz ücreti adı altında bankaların aldığı komisyon iade ediliyordu. Örneğin şimdi 300 TL ödediğiniz ekspertiz ücreti 500 TL olarak tahsil ediliyordu.

VakıfBank ekspertiz raporu kaç günde çıkar?

SPK lisanslı değerleme şirketlerinin hazırlamış olduğu ekspertiz raporu esas alınarak satın alacağınız konutun krediye uygunluğu değerlendirilir ve nihai kredi oluşturulur. VakıfBank'ta bu işlemler ortalama 4-5 günlük bir süre zarfında tamamlanmaktadır.

Ev kredisi neden çıkmaz?

Evin üzerinde ipotek, şerh veya haciz bilgilerinin olup olmadığının araştırıldığı bu işleme 'Gayrimenkulün Tapu Tahkikatı' denir. Tahkikat sonuçlarına göre evin üzerinde haciz olması, şerh veya daha önceden kullanılan krediye ait mevcut ipotekler, bankanın krediye olumlu cevap vermesine engel teşkil eder.