Grev haklari nelerdir?

İçindekiler:

  1. Grev haklari nelerdir?
  2. Grev hakkı kimlere tanınmıştır?
  3. Grev süresince işçi ücretini ALIR MI?
  4. Grev ne ise yarar?
  5. Grev yapmak yasak mı?
  6. Kanuni grev ne zaman başlar?
  7. Grevdeki işçi maaş alır mı?
  8. Grev hakkı ne zaman kullanılır?
  9. Eğitim görme hakkı nelerdir?
  10. Eğitim hakkı ilk defa hangi belgede yer almıştır?
  11. Grev kırıcılığı suç mu?
  12. Greve kimler katılamaz?
  13. Alınan grev kararı işverene tebliğinden itibaren kaç gün içinde uygulamaya konabilir?

Grev haklari nelerdir?

Anayasaya göre toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına ve işverende lokavta hakkına sahiptirler. Grev ve lokavt hakları, iyi niyet kurallarına aykırı tarzda, toplum zararına ve millî serveti tahrip edecek şekilde kullanılamaz.

Grev hakkı kimlere tanınmıştır?

Türk hukukunda grev hakkı, işçiler açısından Anayasa'da teminat altına alınmış bir temel hak olarak ortaya çıkmaktadır. ... Söz konusu hüküm çerçeve- sinde grevin yapılmasına ilişkin karar alma yetkisi, yetkili işçi kuruluşuna tanınmıştır.

Grev süresince işçi ücretini ALIR MI?

Grev ve lokavt süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez, bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamaz. Toplu sözleşmelerine veya hizmet akitlerine bunların aksine hüküm konulamaz.

Grev ne ise yarar?

“İşçilerin, topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla, aralarında anlaşarak veya bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmalarına grev denir.”

Grev yapmak yasak mı?

Grev yapmak suç olarak kabul görülür. ... Türkiye Anayasasının 54. Maddesinde grev hakkı tanınırken, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 58. Maddesi grev hakkını tanımlamakta ve 68. Maddesi grev kırmayı yasaklamaktadır.

Kanuni grev ne zaman başlar?

Grev ve lokavtın başlaması: Madde 37 – Grev ve lokavt kararı, karşı tarafa tebliğinden itibaren altmış gün içinde ve karşı tarafa noter aracılığı ile altı işgünü önce bildirilecek tarihte uygulamaya konabilir.

Grevdeki işçi maaş alır mı?

Bu düzenlemeye göre “ Kanuni greve katılan, greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçip de grev nedeniyle çalıştırılmayan ve kanuni lokavta maruz kalan işçilerin iş sözleşmeleri grev ve lokavt süresince askıda kalır.” Bu düzenlemeler ile tartışmaya yer olmayacak bir biçimde yasal bir greve katılan işçinin iş ...

Grev hakkı ne zaman kullanılır?

Anayasa'nın 54. maddesi “Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler. Bu hakkın kullanılmasının… ... Bu nedenle grev kararını sadece grevin uygulanacağı işyeri veya işyerleri için toplu iş sözleşme yapma yetkisine sahip bir sendika alabilecektir.

Eğitim görme hakkı nelerdir?

Eğitim hakkı para ile satın alınamayan kişinin tam anlamıyla toplumda bir birey olmasını sağlayan, onun topluma yararlı bir birey olmasını sağlayacak haklardandır. Kimse bu hakkından alıkoyulamaz. Özellikle aileler tarafından çalıştırılan küçük çocuklar eğitim haklarından yararlandırılmamaktadır.

Eğitim hakkı ilk defa hangi belgede yer almıştır?

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi kapsamında eğitim hakkı İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi (İHEB) 1948'de, üç yıl öncesinde kurulmuş olan Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildi.

Grev kırıcılığı suç mu?

Bunun tek bir yanıtı var: Grev kırıcılığı. Kısaca grevci işçilerin yerine başkalarının çalıştırılması. ... Oysa yasalara göre grevci işçinin yerine başka işçi çalıştırmak, grev kırıcılığı suç.

Greve kimler katılamaz?

Bir işyerinde uygulanan greve, o işyerinde çalışan bütün işçiler katılmak zorunda değildirler. Greve kararını alan sendikanın üyesi bulunan işçi dahi greve katılıp katılmamakta serbesttir. Öte yandan yasal greve katılan işçi bir süre sonra vazgeçerek çalışmak isteyebilir.

Alınan grev kararı işverene tebliğinden itibaren kaç gün içinde uygulamaya konabilir?

Madde 37 – Grev ve lokavt kararı, karşı tarafa tebliğinden itibaren altmış gün içinde ve karşı tarafa noter aracılığı ile altı işgünü önce bildirilecek tarihte uygulamaya konabilir. Karşı tarafa tebliğ edilmek üzere süresi içinde notere ve görevli makama tevdi edilmeyen grev ve lokavt kararları uygulanamaz.