Ğagan nedir?

İçindekiler:

  1. Ğagan nedir?
  2. Gağan geleneği nedir?
  3. Gağan günü ne demek?
  4. Alevilikte gağan ne demek?
  5. Gağan Bayramı Ne Zaman?
  6. Alevilerin yeni yılı ne zaman?
  7. Alevi 12 imam orucu ne zaman?

Ğagan nedir?

Gağan, fakirlere ve yoksullara sahip çıkılmanın anlamıdır aynı zamanda. Gağan etkinliğinde toplanan eşyalar, yiyecekler yörede bulunan fakir ve yoksul ailelere dağıtılır. Fazlası toplanır ve hep birlikte yenilir. Gağan, Aleviler için çok eski kültürel bir gelenektir.

Gağan geleneği nedir?

Alevi geleneği olan Khal Gağan bir paylaşım törenidir aynı zamanda. Yoksul olan aileler ve çocukları mutlu etmek, dayanışma, paylaşım ve eski yılı neşeli bir şekilde uğurlayıp yeni yıla güzel bir başlangıç yapmak amacı taşır.

Gağan günü ne demek?

Ocak ayının ilk Perşembe günü, her aile buğday haşlar, haşlanmış buğday da çocuklara dağıtılır. Buna Danuye Gağandi (Gağandın buğdayı) adı verilir. Perşembe günü lokmalar yapılır, ziyaretlere gidilir ve lokmalar dağıtılır.

Alevilikte gağan ne demek?

Gağan Nedir ? Gağan, Kizilbas Dersim bölgesi olan Tunceli, Erzincan, Bingöl, Sivas, Varto, Elazığ ve çevre illerde yaşayan kizilbas Aleviler arasında kutlanır. Kizilbas Dersim bölgesinde yılın son ayına Yani Aralik Ayina ''Gağan Ayı'' denir. Bölgenin çok eski geleneklerinden biridir.

Gağan Bayramı Ne Zaman?

Gağan ayının birinci günü 22 Aralık'a, 30'uncu günü de 20 Ocak'a rastlar. Dersim Alevilerinin inancına göre, Gağan ayının ilk günü kış mevsimine de girilen gündür.

Alevilerin yeni yılı ne zaman?

Rumi takviminin başlangıcı olan 14 Ocak, yeni yıl (Ras-El Seni) olarak Arap alevileri tarafından dün geleneksel olarak kutlandı. Ras-el seni (Yılbaşı), Rumi-(Şemsi) miladi takvime göre yeni yılın başlangıcının 14 Ocak´ta kutlanıyor.

Alevi 12 imam orucu ne zaman?

Yine Ehl-i Beyt'e duyulan sevginin nişanesiyle 12 Ehl-i Beyt imamına ithafen yüzyıllardır bilhassa Anadolu ve Balkan Alevileri tarafından Muharrem ayının ilk 12 gününde oruç tutulmaktadır.