Insana kuduz bulaşırsa ne olur?

İçindekiler:

  1. Insana kuduz bulaşırsa ne olur?
  2. Kuduz aşısı yan etkileri ne kadar sürer?
  3. Kuduz aşısı en geç ne zaman yapılır?
  4. Kedi ısırığına hangi aşı?
  5. Türkiyede kuduz vakası var mı?

Insana kuduz bulaşırsa ne olur?

İnsanların çoğunda aynı zamanda göz bebeklerinin genişlemesi, ses ve ışığa alışılmadık duyarlılık, değişen vücut sıcaklığı, nöbetler, halüsinasyonlar ve hidrofobi (suyla temasta hatta su gördükten sonra spazmlar) görülür. Hem insanlarda hem de hayvanlarda kuduz felçten komaya, daha sonra ölüme neden olur.

Kuduz aşısı yan etkileri ne kadar sürer?

Kuduz aşısının yapıldığı bölgede hafif şiddette ağrı, kızarıklık, kabartı ve kaşıntı görülmesi normaldir. Nadiren de olsa bazı kişilerde kas ağrıları, mide bulantısı, karın ağrısı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtiler de görülebilir. En geç 48 saat içinde bu belirtiler yok olur.

Kuduz aşısı en geç ne zaman yapılır?

İlk doz istenilen herhangi bir zamanda yapılabilir. Kişiler kuduz virüsünü taşımadığı için ilk tarihin önemi yoktur. İkinci doz, ilk dozun ardından 7. gün; üçüncü doz ise ilk dozdan 21 ya da 28 gün sonra uygulanır.

Kedi ısırığına hangi aşı?

Kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumların ihmal edilmemesi gerekir: Kedinin tırnaklarından bulaşabilecek virüsler çok ciddi sağlık problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabilir. Kedisi olan ya da kedilerle çok vakit geçiren kişilerin mutlaka kuduz aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.

Türkiyede kuduz vakası var mı?

Bakanlığımıza yılda yaklaşık 250.000 kuduz şüpheli olmakta bunların çoğunluğu da hastalıktan korumak için aşı programına alınmaktadır. Ülkemizde yıllar itibariyle kuduz vakalarında önemli bir düşüş kaydedilmiş olup 2020 yılında insanlarda kuduz vakası görülmemiştir.