Akdeniz Ateşi atağına ne iyi gelir?

İçindekiler:

  1. Akdeniz Ateşi atağına ne iyi gelir?
  2. FMF atağında CRP yükselir mi?
  3. FMF nefes darlığı yapar mı?
  4. FMF taşıyıcısı atak geçirir mi?

Akdeniz Ateşi atağına ne iyi gelir?

Ailevi Akdeniz ateşi tedavisindeki temel amaç, atakların önüne geçmektir. Bunun için en ideal seçenek kolşisinin uygun dozda kullanılmasıdır. Kolşisin kullanan hastaların 2/3 ünden az fazlası kolşisine istenen yanıtı verirken 1/3'ü kısmi yanıt vermektedir.

FMF atağında CRP yükselir mi?

Fmf'de kan tetkiklerinde ataklar sırasında sedimentasyon, crp, fibrinojen düzeyi yüksek saptanmaktadır fakat bu testlerin hiç biri fmf'e özgü değildir. Hastalığın tanı ve tedavisi gecikirse idrarda aşırı protein kaybı ile karakterize edilen nefrotik sendroma ve daha sonra böbrek yetmezliğine sebep olabilir.

FMF nefes darlığı yapar mı?

Atak eklem zarında oluştuğunda artrit dediğimiz eklem iltihabı, periton dediğimiz karın zarında olduğunda karın ağrısı, akciğer zarında olduğunda nefes darlığı, göğüs ağrısı, yan ağrısı, kalp zarında olduğunda göğüs ağrısı gibi belirtiler olabilmektedir.

FMF taşıyıcısı atak geçirir mi?

FMF genetik bir hastalıktır. Akdeniz ateşinden sorumlu gen MEFV genidir ve iltihabın sınırlandırılmasında rol oynayan bir proteini kodlar. FMF'te olduğu gibi, bu gen mutasyon taşırsa, bu sınırlandırma düzgün yapılamaz, ve hasta ateşli ataklar geçirir.