Kabe kuzeyde mi güneyde mi?

İçindekiler:

  1. Kabe kuzeyde mi güneyde mi?
  2. Kıble hangi tarafta pusula?
  3. Ilk kıblemiz neden değişti?
  4. Kıblemiz neresi ilk kıblemiz neresi?
  5. Kıble ne tarafta Kuzeydemi?

Kabe kuzeyde mi güneyde mi?

Sol kolumuzu doğuya, sağ kolumuzu batıya uzattığımızda kuzey yönü arkamızda kıble yönü olan güney ise ön cephemizde kalacaktır. Türkiye'de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunuyor. (Güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açı).

Kıble hangi tarafta pusula?

Arkamız Doğu yönüne dönük olduğunda yüzümüz Batı yönüne bakar. Sağ kolumuz Kuzey yönü sol kolumuz ise Güney yönü yani kıbleyi gösterir. Aynı zamanda elimizde bir pusula var ise etrafımızda dönerek imlecin S harfi üzerine gelmesini beklemeliyiz. Bulduğumuz yön Güney yönüdür.

Ilk kıblemiz neden değişti?

İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir. Ancak Medine'ye hicret vuku bulunca Medine civarındaki hisarlarda yerleşik bulunan kalabalık Yahudi kabilelerini İslam'a ısındırmak maksadıyla kıblenin Kâbe'den Mescid-i Aksa'ya dönüştürüldüğünü söyleyebiliriz.

Kıblemiz neresi ilk kıblemiz neresi?

Asr-ı Saadet döneminde Müslümanların ilk kıblesi, Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa idi.

Kıble ne tarafta Kuzeydemi?

Kıblenin yönü ise dünya üzerinde bulunduğumuz yere göre değişir. Örneğin Türkiyede isek kıble güneyde kalır. Güney yarim kürede ise kıble kuzeyde kalacaktir. Mekkenin batısındaysanız kıble doğuda kalacaktır vs.