Buğday nasıl toprakta yetişir?

İçindekiler:

  1. Buğday nasıl toprakta yetişir?
  2. 1 dönüme kaç kg buğday atılır?
  3. Buğdaydan en iyi verim almak için ne yapılmalı?
  4. Buğday ekimi nasıl yapılır?
  5. Buğday ekimi hangi ayda yapılır?
  6. Buğday isimleri nelerdir?
  7. Buğday nasıl yetiştirilir kısaca özeti?
  8. Buğday üst gübre ne zaman atılır?
  9. Buğday gübresi ne zaman atılır?
  10. Buğday Ne zaman su ister?
  11. Tarla ekimi nasıl yapılır?
  12. Ne zaman hasat edilir?
  13. Arpa ne zaman ekilir ne zaman biçilir?
  14. Türkiye'de kaç çeşit buğday var?
  15. Bir buğday tanesi kaç cm?

Buğday nasıl toprakta yetişir?

Buğday genel olarak derin, killi, tınlı-killi olan ve yeterli organik maddesi olan fosfor ve kireci bulunan, kumlu tınlı topraklarda yetişmeyi seven bir bitkidir.

1 dönüme kaç kg buğday atılır?

Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.

Buğdaydan en iyi verim almak için ne yapılmalı?

Toprak altı ve toprak üstü gübrelemesi ve aralarındaki orantı önemlidir. Üst gübrelemede kullanılacak azotlu gübre çeşidinin belirlenmesi ve miktarı önemlidir. Toprakta tuzluluk oranı varsa, buğday yerine arpa tercih edilmelidir. İkinci üst gübrelemeden sonra yağmur yağmaz ise, üretici hemen sulama yapmalıdır.

Buğday ekimi nasıl yapılır?

Ortalama 1 metrekare alana 500 canlı tane olacak şekilde tohum atılıyor. Cinse göre, dekara ortalama 16-20-22 kilogram tohum veriliyor. Genellikle ekim makineleri ile tohumların ekimi sağlanıyor. Normal koşullarda 5-6 cm derinlik tohum için yeterli görülüyor ancak küçük tohumlarda derinlik 4-5 cm'ye kadar inebiliyor.

Buğday ekimi hangi ayda yapılır?

Buğday, tohum şeklinde ekim-kasım-aralık aylarında ekiliyor. Ekim zamanı toprak sıcaklığına, bölge iklimine göre değişiyor.

Buğday isimleri nelerdir?

Ülkemizde Yetişen Buğday Çeşitleri
  • KIRAÇ-66. Sap uzunluğu orta(80-90 cm), yeşil, tüysüz, orta genişlik ve uzunlukta yapraklıdır. ...
  • ANADOLU BEYAZ. Başaklar kılçıksız, kırmızı başaklıdır. ...
  • ADANA-99. Bitki boyu 95-110 cm olup yatmaya dayanıklıdır. ...
  • CEYHAN-99. ...
  • SEYHAN-95. ...
  • KAŞİFBEY-95. ...
  • DARIEL. ...
  • TAHİROVA-2000.
Daha fazla öğe...

Buğday nasıl yetiştirilir kısaca özeti?

Buğday genellikle ılık ve serin iklim şartlarında yetişir. Buğday, gelişmenin ilk devrelerinde (çimlenme, kardeşlenme) yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz. Sıcaklık 5-10 ºC; nisbi nem %60'ın üstünde olursa bitki normal gelişmesine devam eder. Vegatatif gelişenin ileri devresinde (sapa kalkma) fazla sıcaklık istemez.

Buğday üst gübre ne zaman atılır?

Üst gübreleme, kardeşlenme döneminde başlayarak, sapa kalkma dönemine kadar yapılan gübrelemedir. Bu şekilde buğday gübreleme işlemi için yapılacak olan üst gübreleme, yağışı az olan yerlerde sadece bir defa, yağışı yeterli olan ve sulama yapılabilen yerlerde iki defa yapılmalı, aksatmadan uygulamalıdır.

Buğday gübresi ne zaman atılır?

Kuru şartlarda azotun tamamı erken ilkbaharda üre gübresi şeklinde verilmelidir. Sulu şartlarda üst gübrelemesi ile verilecek azotun ilk parçası erken ilkbahar veya kardeşlenme döneminde üre gübresi, geriye kalanı ise sapa kalkma veya başak oluşturma döneminde amonyum nitrat (%33 N) gübresi şeklinde verilmelidir.

Buğday Ne zaman su ister?

Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu veya en fazla su tükettiği dönemleri sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemleridir. Sapa kalkma Mart sonu, başaklanma Nisan başı ve süt olumu ise Mayıs başına rastlamaktadır. Buğday öncelikle başaklanma başlangıcı ve süt olumunda olmak üzere iki kez sulanmalıdır.

Tarla ekimi nasıl yapılır?

Tarla Hazırlığı
  1. Tarlada bulunan ön bitki artıklarının toprağa karıştırılması
  2. Yabancı otları tarladan temizlemek.
  3. İyi bir tohum yatağı hazırlamak adına çeşitli işlemlerin yapılması
  4. Çimlenme, çıkış ve büyüme adına uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığın sağlanması
Hicri 13 Zilhicce 1442

Ne zaman hasat edilir?

Hasat mevsimi, tahıl grubunda genelde tanelerin olgunlaşması ve kuruması ile görülen dönemi kapsamaktadır. Ülkemizin güney kısmında Haziran döneminde başlamakta, yazlık buğdaylarda ise, özellik ile kuzey ve doğu Anadolu'da bu dönem Eylül başına kadar uzamaktadır.

Arpa ne zaman ekilir ne zaman biçilir?

Arpa yıllık bir bitki olup uzun saatler güneş isteyen yani uzun gün bitkisidir. Ancak toprak yapısı, iklim tipi, bölgenin verimliliği gibi durumlar dahilinde arpa ekimi ilkbahar dönemi ve sonbahar dönemi olarak iki kere ekilebilmektedir.

Türkiye'de kaç çeşit buğday var?

Buğday Atlası'na göre, “Tahıl ambarı” olarak bilinen Anadolu toprakları bugün 23 yabani buğday türüne ve 400'den fazla kültüre alınmış buğday çeşidine ev sahipliği yapıyor.

Bir buğday tanesi kaç cm?

Başakları dik duruşlu, 7-8 cm uzunluğunda, yoğunluğu orta sıktır. Kılçıklı olup, hasat olgunluğu döneminde kılçıklarını dökmez. Tane kehribar renkli, oval yapıda, 8-9 mm uzunluğundadır. 1000 tane ağırlığı 46-48 gr olup,camsı görünüşlü sert bir yapıya sahiptir.