Küçük dolaşım sistemi görevi nedir?

İçindekiler:

  1. Küçük dolaşım sistemi görevi nedir?
  2. Portal dolaşım nedir tıp?
  3. Venöz kan ne demektir?
  4. Splanknik dolaşım ne demek?
  5. Portal Triad Nelerden Oluşur?
  6. Hepatosit nerede bulunur?
  7. Hering kanalı nerede?
  8. Portal Lobül nedir?

Küçük dolaşım sistemi görevi nedir?

Pulmoner dolaşım ya da Küçük kan dolaşımı, oksijen yoksunu kanı kalpten akciğerlere taşıyan ve buradan da oksijenlenmiş kanı geri kalbe taşıyan dolaşım sistemi bölümüdür.

Portal dolaşım nedir tıp?

Portal ven veya hepatik portal ven, karındaki gastrointestinal kanal (sindirim sistemi), pankreas, dalak ve safra kesesinden kanı karaciğere taşıyan damar. Halihazırda dokulardan geçmiş olan kanın oksijen içeriği nispeten azdır; ancak sindirim sisteminden kana karışan sindirilmiş besin maddeleri açısından zengindir.

Venöz kan ne demektir?

Venöz kan, genel olarak tercih edilen kandır ve vene girilerek (flebotomi). Arteriyel kan, kan gazları analizi için alınır. Kapiller kan, periferik yayma (formül lökosit) yapmak için ve çocuklardan bazı analizler için alınır.

Splanknik dolaşım ne demek?

1. SPLANKNİK DOLAŞIMGastrointestinal kanal, dalak, pankreas vekaraciğer kan dolaşımının hepsi birden splanknikdolaşımı oluşturur. Splanknik dolaşımdaki kan akımı ortalama1500ml/dakika kadardır.

Portal Triad Nelerden Oluşur?

Portal triad bir bağ dokusu tarafından sarılır ve portal kanalı oluşturur. Bu bağ dokusu kılıfı ile en dışta kalan hepatositler arasındaki küçük alan MALL BOŞLUĞU olarak isimlendirilir. Küçük kısa lenf kanalları yer alır.

Hepatosit nerede bulunur?

Hepatosit, karaciğerin ana parankim hücresi. Karaciğerin yaklaşık %70-85'ini bu hücreler oluşturmaktadır. Protein ve safra üretir.

Hering kanalı nerede?

Safra kanalikülü ve interlobüler safra yolu arasında bulunur. Klasik bir karaciğer lobülünün dış kenarına doğru yerleşmiştir .

Portal Lobül nedir?

Karaciğer "lobül"ü, merkezinde hepatik venül ve periferinde yer alan portal venül, hepatik arteriol ve safra kanalını içeren portal alandan oluşmaktadır. Hepatik venül ve portal alanlar arasında, hepatosit kordonları ve sinüzoidler yer alır.