Yasama sorumsuzluğu kimleri kapsar?

İçindekiler:

  1. Yasama sorumsuzluğu kimleri kapsar?
  2. Milletvekili sorumsuzluk nedir?
  3. Yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı nedir?
  4. Yasama dokunulmazlığı ilk hangi anayasa?
  5. Mutlak dokunulmazlık nedir?
  6. Dokunulmazlik ilkesi nedir?
  7. Milletvekiline tazminat davası açılabilir mi?
  8. Yasama dokunulmazlığı ağır cezayı gerektiren suçüstü halinde işler mi?
  9. Cumhurbaşkanı yasama dokunulmazlığından yararlanır mı?

Yasama sorumsuzluğu kimleri kapsar?

Parlamento üyelerinin görevlerini yerine getirirken açıkladıkları düşüncelerinden, sözlerinden ve verdikleri oylardan dolayı hukuki ya da cezai takibata uğramamalarını ifade eder. Oy, söz veya düşünce açıklaması dışında kalan fiiller, yasama sorumsuzluğu kapsamında değillerdir.

Milletvekili sorumsuzluk nedir?

Yasama sorumsuzluğu, TBMM üyelerinin, meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanı'nın teklifi üzerine, Meclis'çe bir karar alınmadıkça bun- ları meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamama- larıdır1.

Yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı nedir?

Yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı, kamu yararı ama cıyla parlamento üyelerine tanınmış olan bağışıklık ve ayrıcalıklardır. ... Bu farka paralel olarak, yasama so rumsuzluğunun mutlak ve sürekli bir koruma sağlamasına karşı, yasama do kunulmazlığı ancak nispi ve geçici bir koruma sağlar.

Yasama dokunulmazlığı ilk hangi anayasa?

Türk tarihinde ilk kez 1876 Anayasası ile düzenlenen yasama dokunulmazlığı sırasıyla (1921 Anayasası hariç) 1924, 1961 ve 1982 Anayasalarında düzenlenmiştir.

Mutlak dokunulmazlık nedir?

Mutlak dokunulmazlık, milletvekillerinin Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisçe başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulmamalarını sağlamaktadır.

Dokunulmazlik ilkesi nedir?

Bu hüküm şu şekildedir: “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilmez, tutuklanmaz ve yargılanamaz.”

Milletvekiline tazminat davası açılabilir mi?

Para Cezası Devlete ödenir. ... Milletvekillerine dokunulmazlıkları kaldırılmadan Ceza Davası açılamaz. Milletvekillerine dokunulmazlıkları kaldırılmadan da Tazminat Davası açılabilir.

Yasama dokunulmazlığı ağır cezayı gerektiren suçüstü halinde işler mi?

Ağır cezayı gerektiren suçüstü durumlarında ve soruşturmasına seçimden önce başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa- nın 14. maddesi kapsamına giren suçlar, yasama dokunulmazlığının dışındadır. Bu durumlarda, milletvekili hakkında tutma, sorguya çek- me, tutuklama ve yargılama yapılabilir.

Cumhurbaşkanı yasama dokunulmazlığından yararlanır mı?

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevleriyle ilgili olmayan suçlarda yasama dokunulmazlığına ilişkin hükümlerden yararlanır. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.