Diyabet teşhisi hangi tahlil sonuçları ile konur?

İçindekiler:

  1. Diyabet teşhisi hangi tahlil sonuçları ile konur?
  2. Seker hastaligi kan tahlilinde çıkar mı?
  3. Bir insanın şeker hastası olduğu nasıl anlaşılır?
  4. 3 aylık şeker nedir?

Diyabet teşhisi hangi tahlil sonuçları ile konur?

Diyabet (Şeker Hastalığı) tanısı nasıl konulur? Diyabet tanısında kullanılan en temel iki test açlık kan şekeri ölçümü ve şeker yükleme testi olarak da bilinen Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT)'dir. Sağlıklı bireylerde açlık kan şekeri düzeyi ortalama 70-100 mg/Dl arasında değişkenlik gösterir.

Seker hastaligi kan tahlilinde çıkar mı?

Şeker hastalığı testi yaptırmak için hastaneye gidilmesi gerekmektedir. Bir kişinin şeker hastası olup olmadığını ortaya çıkarmak için yapılan bu tahlil, kan örneği verilerek gerçekleştirilir. Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) olarak iki türde gerçekleştirilebilir.

Bir insanın şeker hastası olduğu nasıl anlaşılır?

Tip 1 şeker hastalığının başlıca belirtileri; ağız kuruluğu, susama hissi, sık idrara çıkma, yorgunluk ve halsizlik, sık acıkma, diyet yapmadığı halde zayıflama, bulanık görme, ellerde ve ayaklarda hissizlik veya uyuşma ve karıncalanmadır.

3 aylık şeker nedir?

Hemoglobin A1C olarak ta bilinen HbA1C testi, son 3 ayda alyuvarlardaki hemoglobine bağlanan şeker (glukoz) miktarını tespit eder. Özellikle diyabet hastalığının teşhisi ve kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak için kullanılır. Diyabet riski taşıyan kişilerin mutlaka HbA1C testi yaptırması önerilmektedir.