Ivazsız intikal ne demek?

İçindekiler:

  1. Ivazsız intikal ne demek?
  2. Ivalsiz intikal ne demek?
  3. Veraset yolu ile intikal ne demek?
  4. Veraset borcu ne demek?
  5. Ivazlı ve ivazsız ne demek?
  6. Intikal ucreti ne kadar?
  7. Ivazlı ne anlama gelir?

Ivazsız intikal ne demek?

İvazsız intikal; bir malın mülkiyetinin veya bir menkul değerin, bir kişiden bir başka kişiye, karşılığında herhangi bir bedel (ivaz) sağlanmadan veya öngörülmeden, geçirilmesidir.

Ivalsiz intikal ne demek?

İvazsız intikal de "bedelsiz devir" anlamına gelmektedir. Bir örnekle açıklamak gerekirse bir malın satışı bedel karşılığında değilse buna ivazsız iktisap denir. Bir eşyanın bağışlanması buna örnektir. Tapuda gerçekleştirilen ivazsız intikal sonucu kişi bu taşınmazı mesela bağış yoluyla "ivazsız iktisap" edinir.

Veraset yolu ile intikal ne demek?

Veraset ve İntikal Vergisi servet üzerinden alınan bir vergidir. Bir kişinin ölümü halinde mal varlığı veraset yoluyla mirasçılarına intikal eder. Ölüm söz konusu olmaksızın karşılıksız olarak bir şeyin diğer bir kişiye intikal etmesi hali ise hibe veya ivazsız intikal olarak ifade edilir.

Veraset borcu ne demek?

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı bulunan kişilere ait olan mallar ile Türkiye'de yer almış olan malların veraset (mirasçılık) yolu ile ya da ivazsız (hibe/karşılıksız) bir şekilde herhangi bir biçimde bir kişiden diğer kişiye intikal etmesinin (geçmesi) sonucunda ortaya çıkmış olan bir vergi türüdür.

Ivazlı ve ivazsız ne demek?

Karşılıksız. Bir kimsenin edindiği istifadeye karşı, bir yükümlülük altına girmediği muameleler "ivazsız", yükümlülük altına girdiği muameleler "ivazlı hukuki muameleler" olarak kabul edilir.

Intikal ucreti ne kadar?

Veraset ve İntikal Vergisi Tarifesi
MatrahVerginin Oranı (%)
Veraset Yoluyla İntikallerdeİvazsız İntikallerde
İlk 350.000 TL için110
Sonra gelen 850.000 TL için315
Sonra gelen 1.800.000 TL için520
2 satır daha

Ivazlı ne anlama gelir?

Ödünsüz. Karşılıksız. Bir kimsenin edindiği istifadeye karşı, bir yükümlülük altına girmediği muameleler "ivazsız", yükümlülük altına girdiği muameleler "ivazlı hukuki muameleler" olarak kabul edilir.