Menisküs zedelenmesi kendiliğinden geçer mı?

İçindekiler:

  1. Menisküs zedelenmesi kendiliğinden geçer mı?
  2. Menisküs zedelenmesi nasıl tedavi edilir?
  3. Menisküs agrisi nereye vurur?
  4. Menisküs yırtığı tedavisi ne kadar sürer?
  5. Menisküs yırtığına ne iyi gelir mi?
  6. Menisküs patlarsa ne olur?
  7. Menisküs tam olarak nerededir?
  8. Menisküs yırtığı nelere yol açar?

Menisküs zedelenmesi kendiliğinden geçer mı?

Menisküs;yırtığın 5mm den küçük olması ve tam olmayan bir yırtık durumunda kendiliğinden iyileşebilir (menisküs kendini yenilemez fakat küçük yırtık bir miktar kapanabilir)ve ameliyat gerektirmeyebilir. Orta derece akut zedelenmeler ve yırtıklarda diz içindeki sıvı boşaltılır.

Menisküs zedelenmesi nasıl tedavi edilir?

Zedelenmenin şiddetine göre ya size ameliyat önerilir ya da bir tedavi verilir. Eğer ufak bir yırtık ya da dejenere menisküs mevcutsa, buz kompresi, bandaj ya da dizlik önerilir. Bunların yanında antienflamatuvar ilaç alınır. Ağrı geçtikten sonra egzersizlere başlanır.

Menisküs agrisi nereye vurur?

Yırtığın boyutlarına göre dizde kilitlenme, takılma, klick sesi gibi şikayetler olurken dizde şişlik te eşlik edebilir. Menisküs yaralanması olan hastalar genellikle diz ekleminde ağrı, şişlik, kilitlenme şikayetiyle polikliniğe başvuruyorlar.

Menisküs yırtığı tedavisi ne kadar sürer?

Menisküs ameliyatı yırtığın alındığı durumlarda 15-30 dakika, dikildiği durumlarda yaklaşık 1 saat sürmektedir.

Menisküs yırtığına ne iyi gelir mi?

İlk defa yaşanan menisküs yırtılmasında soğuk kompres uygulanmalıdır. Buz veya soğuk su şişesi ile anlık müdahale yapılabilir. Ayrıca menisküs yırtılmasının kireçlenmeye neden olmaması için doktorun verdiği merhem ve ilaçların da kullanması önerilir.

Menisküs patlarsa ne olur?

Ağrı özellikle ani dönüşlerde ve çömelme sırasında ortaya çıkar. Yırtık menisküs parçaları eklem yüzleri arasına girerek dizde takılma ve kilitlenme gibi belirtilere yol açabilir. Bu beraberinde daha önceden dizde olmayan kıtırtı benzeri seslere de yol açabilir.

Menisküs tam olarak nerededir?

Vücutta uyluk kemiği (femur) ve kaval kemiği (tibia) arasında yer alan yastıkçıklara menisküs adı verilir. Menisküsler her dizde birisi içte diğeri dışta olmak üzere iki adet sert kıkırdak yapısında dokudur.

Menisküs yırtığı nelere yol açar?

Menisküs yırtığının uzun süre tedavi edilmemesi kıkırdakta aşınmaya ve geri dönüşü mümkün olmayan hasarlara yol açabilir. Geç kalınan tedavilerde dizde ağrı ve hareket kısıtlığı yaşanabilirken uzun vadede kalıcı kıkırdak hasarları ile kireçlenme problemleri görülebilmektedir.