Gelin Kayaları Efsanesi hangi yöreye aittir?

İçindekiler:

  1. Gelin Kayaları Efsanesi hangi yöreye aittir?
  2. Taş gelin ve taş damat nerede?
  3. Gelinkaya Efsanesi Nedir?
  4. Taş olan düğün alayı nerede?
  5. Ağ Gelin nerede?
  6. Çocuklu Kaya nerededir?
  7. Konya efsaneleri nelerdir?
  8. Ağva Gelin Kayası efsanesi nedir?
  9. AK gelin ne demek?
  10. Ağ Gelin şarkısını kim söylüyor?
  11. Efsaneler kimlerdir?
  12. Konya ilinin adı nereden gelmiştir?
  13. Ağ gelin nereli?
  14. Efsaneleri kim anlatır?

Gelin Kayaları Efsanesi hangi yöreye aittir?

Gelin Kayası - Giresun Giresun il merkezinde Mesudiye Köyü'nün Taşhan Bölgesinde Kemaliye Yolu üzerinde bulunan “Gelin Kayası” dik bir yamaçta, sıra dışı duruşu ile halk arasında dolaşan efsaneler nedeniyle son yıllarda turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.

Taş gelin ve taş damat nerede?

Kızılcahamam'a 5 km uzaklıkta bulunan Taşlıca Köyü'nün güneyinde bir tepededir. Uzaktan bakınca gerçekten at üzerindeki bir gelin görünümündedir. Yanında gelinin sacayağı, odası, merdiveni ve vurulduğunda davul gibi ses çıkardığından, taş olan davulcunun davulu olduğu söylenen taşlar vardır.

Gelinkaya Efsanesi Nedir?

Söz konusu bu kaya ile ilgili efsane ise şöyledir: Güzeller güzeli genç bir kız, görücü usulü ile sevmediği bir erkek ile evlendirilmek isteniyormuş. ... Tanımadığı, sevmediği bir erkeğe verilmesine engel olamamış. Düğün tarihi gelmiş çatmış ve nihayet koca evine gelin olarak yolcu edilmiş.

Taş olan düğün alayı nerede?

Bu efsanede Çemişgezek yöresinde su kenarında görülen irili ufaklı taşlar için anlatılır. Küçük bir ilçe olan Çemişgezekte çok eskilerde bir düğün olur.

Ağ Gelin nerede?

Kayseri'nin Develi İlcesi'nde, yaygın anlatılan, taş kesilme motifindeki Ağ gelin(Ak gelin) efsanesi araştırma konusu oldu.

Çocuklu Kaya nerededir?

Çocuklarının cesetleriyle baş başa kalan Niobe, günlerce ağlar. Zeus, onun bu haline acır ve acısını dindirmek için Niobe'yi ağladığı yerde taş haline getirir. İşte bu kadın başı şeklindeki kaya günümüzde Spil Dağı yamacında yer alıyor.

Konya efsaneleri nelerdir?

Ali Gav Efsanesi ile Seyit Harun Veli ve Deve Taşı Efsanesini de anlatan Küçük, Taşkent'in “Çamlarınız kurumasın, güzeliniz farımasın (ihtiyarlamasın)” hikâyesinden sonra sırasıyla şu efsaneleri anlattı: Alâeddin Tepesi Efsanesi, Sille Efsanesi, İplikçi Camii Efsanesi, Tavus Ana Efsanesi, Mevlâna'nın Mezarı Efsanesi, ...

Ağva Gelin Kayası efsanesi nedir?

Gelin Kayası Efsanesi - Yozgat Bu kayalara "Gelin Kayası "denir. Efsaneye göre köyün birinden gelin alayı gelmektedir. Eşkıyalar gelin alayını çevirirler. Niyetleri kervandaki gelini alıp esir pazarında satmaktır.

AK gelin ne demek?

Efsanenin halk tefekküründe ki gelişimi şöyledir: Develi'den bir Türkmen obası, Erciyes'in güney eteklerinde bir yaylaya çıkarlar. Bu obada, ahlaki ve fiziki güzelliğinden dolayı Ağ (Ak) Gelin adı verilen bir gelin vardır. Kocası ve iki çocuğu ile beraber mutlu yaşarlarken, kocası gurbete çalışmaya gitmiştir.

Ağ Gelin şarkısını kim söylüyor?

ALİ ERCAN - AĞ GELİN - YouTube.

Efsaneler kimlerdir?

Çok eski çağlardan beri söylenegelen, kaynağı ve ilk söyleyeni belli olmadığı hâlde yüzyıllar boyunca halkın benimseyerek sonraki kuşaklara aktardığı; genellikle olağanüstü olayları, kişileri ve konuları işleyen kurmaca –yani hayal ürünü olan– öykülere “efsane” denilmektedir.

Konya ilinin adı nereden gelmiştir?

Paul burayı ziyaret etti ve şehir önemli bir dinsel merkez olarak gelişti. Bu nedenle Hıristiyanlar ona, “İsa'nın tasviri” anlamına gelen “ikonyum” adını verdiler. Abbasiler burayı alınca “Kuniye'ye” çevirdiler. Türkler bu ismi Konya olarak değiştirdi.

Ağ gelin nereli?

Kayseri'nin Develi İlcesi'nde, yaygın anlatılan, taş kesilme motifindeki Ağ gelin(Ak gelin) efsanesi araştırma konusu oldu.

Efsaneleri kim anlatır?

2. Efsanelerin konuları bir kişiye, bir olaya ya da bir yere dayandırılıp, şahıs, yer ay da olaylar hakkında anlatılırlar.