Karekök alma işlemi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Karekök alma işlemi nasıl yapılır?
  2. Bir sayının karekökü nasıl hesaplanır?
  3. Bir sayının karekökünü nasıl bulunur?
  4. Bir sayı kök dışına nasıl çıkar?
  5. Kök 12 dışarıya nasıl çıkar?

Karekök alma işlemi nasıl yapılır?

Kareköklü sayılarda çarpma işleminde öncelikle sayılar karekök içerisine alınır ve çarpılır. Örneğin; √5 ile √6 çarpımında √5.6=√30 olur. - Kareköklü sayılarda bölme işlemi ise kareköklü sayıların her biri kök içerisine alınır ve bölünür. Örneğin, √70 / √10 = √70/10= √7 olur.

Bir sayının karekökü nasıl hesaplanır?

Bu yöntem, bir sayının karekökünü bulmak için sayının çarpanlarını kullanır (sayıya bağlı olarak tam bir sayısal cevap veya yaklaşık bir tahmin olabilir)....Eğer sayı çarpanlarına tam olarak ayrılamıyorsa cevabı en basit haline getir.
  1. √(147)
  2. = √(49 × 3)
  3. = √(49) × √(3)
  4. = 7 × √(3)

Bir sayının karekökünü nasıl bulunur?

Asal çarpanlara ayırma ve Uzun bölme yöntemi ile bir sayının karekökünü bulabilirsiniz. Karekök, bir sayının karesini alma işleminin tam tersidir. n^2 gibi bir n sayısının karesini aldığımızı varsayalım, o zaman n^2'nin karekökü orijinal n sayısına eşittir.

Bir sayı kök dışına nasıl çıkar?

Karekök içindeki bir sayıyı kök dışına çıkarabilmek için asal çarpanlarına ayırabiliriz. Sayının asal çarpanlarına ayrılmış halinde, kuvveti çift sayı olan ifadeler tam karedir ve kuvveti 2'ye bölerek bu ifadeleri kök dışına çıkarabiliriz.

Kök 12 dışarıya nasıl çıkar?

Hatırlatma 1: Kök 12 kare köklü bir sayıdır. Kök içinde bulunan çarpanlardan tam kare olan sayılar, kökten tamamen kurtulup tam sayı olarak dışarı çıkabilir. Bu nedenle çarpanlarına ayırdıktan sonra = = 2 olarak çıkar.