Çitlembik nasıl bir şey?

İçindekiler:

  1. Çitlembik nasıl bir şey?
  2. Çitlembik ile ne yapılır?
  3. Menengiç nedir ne işe yarar?
  4. Çitlembik bitkisi nasıl tüketilir?
  5. Çıtlık menengiç nasıl tüketilir?
  6. Çitlembik nedir TDK?
  7. Çitlembik nedir ne işe yarar?
  8. Çitlembik nasıl yenir?
  9. Çitlembik meyvesi ne zaman toplanır?

Çitlembik nasıl bir şey?

Çitlembik menengiç ağacında yetişen minik yapılı bir meyvedir. Yöreler arasında farklı isimlerle anılan bu meyveye ülkemizde meniş, çıtlık, çedene, menekiş ve çöğre gibi adlar verilmektedir. Mercimekten biraz daha büyük olan bu meyveler siyah ve koyu kırmızı renkte kendini belli eder.

Çitlembik ile ne yapılır?

Halk arasında 'çitlenbik, menengiç, dağın' gibi isimlerle de bilinir. Dünya üzerinde yaklaşık 70 farklı türü olan çitlembik, hem yemeklerin içinde, hem de kahve yapımında kullanılır. Hafif tatlımsı bir lezzete sahip olan bu meyve, genelde olgunlaştıkça yeşilden kahverengiye döner.

Menengiç nedir ne işe yarar?

Menengicin merak edilen faydaları şu şekilde sıralanabilir;
  • Nefes darlığına iyi gelir.
  • Öksürüklere iyi gelir.
  • Mide ağrılarını iyileştirir.
  • Cilt yaralarını iyileştirir.
  • Ayak terlemesini engeller.
  • Kalp yetmezliği riskini ortadan kaldırır.
  • Cinsel gücü arttırır.

Çitlembik bitkisi nasıl tüketilir?

Özellikle sindirim sorunu yaşıyor ve midenize iyi gelmesi için tüketmek istiyorsanız bir gün önceden bir çay bardağı kadar balın içine 6-8 adet çitlembik meyvesi atıp bu şekilde 24 saat bekletip ardından macun gibi de tüketebilirsiniz.

Çıtlık menengiç nasıl tüketilir?

Ayrıca tıp alanında kullanılan menengiç bitkinin dallarından oluşan reçineden elde edilen sakızı bal ile karıştırılıp tüketildiğinde böbrek sağlığı için oldukça fayda sağladığı bilinmektedir. Ayrıca yaprakları çay ile kaynatılıp içmek de de birçok rahatsızlığı gidermektedir.

Çitlembik nedir TDK?

Çitlembik, Türkçede sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Türk Dil Kurumuna göre çitlembik; kara ağaçgiller familyasında yer alan kerestesi oldukça sert olan, düz kabukları bulunan oldukça dayanıklı ağaç türüne verilen isimdir. Menengiç ismi ile de bilinmektedir.

Çitlembik nedir ne işe yarar?

Karın ağrılarını azaltıyor, mideyi rahatlatıcı bir etki gösteriyor. İştah açıcı özellikler gösterdiğinden kilo almak isteyenlere yardımcı oluyor. Bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğün kesilmesini sağlıyor. Ölçülü bir şekilde kullanıldığında böbreklerin sağlıkla çalışmasına destek olduğu biliniyor.

Çitlembik nasıl yenir?

Özellikle sindirim sorunu yaşıyor ve midenize iyi gelmesi için tüketmek istiyorsanız bir gün önceden bir çay bardağı kadar balın içine 6-8 adet çitlembik meyvesi atıp bu şekilde 24 saat bekletip ardından macun gibi de tüketebilirsiniz.

Çitlembik meyvesi ne zaman toplanır?

Yabani olarak yetiştiği için dalından koparıp yenilebilir. Haziran ayından sonra çitlembik filizleri kalınlaşır ve çitlembik meyvesi oluşmaya başlar. Temmuz ayında çitlembik meyvesini toplayıp çerez gibi yiyebilirsiniz. Aynı zamanda çitlembik meyvesi harika kuru meyvedir.