Portakalı ilk kim buldu?

İçindekiler:

  1. Portakalı ilk kim buldu?
  2. Portakalı Türkiyeye kim getirdi?
  3. Narenciye türkiyeye ne zaman geldi?
  4. Finike Portakali nerenin?
  5. Mandalina ağacı hangi iklimde yetişir?

Portakalı ilk kim buldu?

Anadolu'ya da portakalı 16. yüzyılda İspanyollar ve Hollandalılar getirmiş. Portakalın dilimizdeki ismi de buradan geliyor zaten. Yani Osmanlı, denizlerdeki en büyük rakiplerinden biri olan Portekiz'i portakalın adı olarak benimsemiş.

Portakalı Türkiyeye kim getirdi?

Anadolu'ya da portakalı 16. yüzyılda İspanyollar ve Hollandalılar getirmiş. Portakalın dilimizdeki ismi de buradan geliyor zaten. Yani Osmanlı, denizlerdeki en büyük rakiplerinden biri olan Portekiz'i portakalın adı olarak benimsemiş. Sanırım bu da dış mihrak işi olmalı.

Narenciye türkiyeye ne zaman geldi?

Türkiye'ye 1930'lu yıllarda Amerika kıtasından getirdiği portakal, limon, mandalina, greyfurt, kamkat gibi narenciye ürünlerinin fidanlarının adaptasyonunu sağlayan ilk kuruluş olan BATEM, kendine ait arazilerde başta portakal olmak üzere narenciye hasadını başlattı.

Finike Portakali nerenin?

Antalya ili topraklarında yetiştirilen portakal türleri içinde özellikle Finike portakalı, dünyaca tanınan bir lezzete sahiptir. Yeryüzünde binin üzerinde portakal çeşidi olmakla birlikte hiçbiri Finike portakalının yerini tutmaz.

Mandalina ağacı hangi iklimde yetişir?

Mandalina, daha çok ılıman iklime sahip bölgelerde yetişmektedir. Akdeniz, ılıman iklime sahip bölge olduğu için Türkiye'de mandalina üretim merkezidir.