Aktif kronik Helicobacter pylori gastriti nedir?

İçindekiler:

  1. Aktif kronik Helicobacter pylori gastriti nedir?
  2. Kronik atrofik gastrit ne demek?
  3. Kronik aktif gastrit ne demek?
  4. Atrofik gastrit tedavi edilmezse ne olur?
  5. Kronik atrofik gastrit neden olur?
  6. Helicobacter pylori tedavi edilebilir mi?

Aktif kronik Helicobacter pylori gastriti nedir?

Helicobacter pylori (Helikobakter pilori- Hp) mide ve duodenum'um çeşitli alanlarında yerleşen, gram (-), mikroaerofilik bir bakteridir. Yerleştiği yerlerde kronik enflamasyona neden olur. Bu kronik enflamasyon sonucunda duodenum ülseri, mide ülseri ve mide kanseri gelişebilir.

Kronik atrofik gastrit ne demek?

Atrofik gastrit nedir? Atrofi, hücre içeriğinin kaybı ve hücrenin boyutlarında azalma olmasıdır. Atrofik gastrit ise midenin iç yüzünü döşeyen mukoza tabakasının burada bulunan epitel hücrelerinin ve salgı bezlerinin kaybı ile sonuçlanan kronik iltihabıdır.

Kronik aktif gastrit ne demek?

Mide zarının sık sık tekrarlayan şekildeki ya da uzun süre devam eden iltihabi durumu kronik gastrit olarak adlandırılır. Kronik gastrit, genellikle belirti vermez veya sadece yemeklerden sonra görülen geğirme veya şişkinlik gibi şikâyelerle seyreden hafif bir rahatsızlığa neden olur.

Atrofik gastrit tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi edilmeyen kronik gastrit vakalarında, mide iç duvarında çeşitli doku değişiklikleri oluşabilmekte ve bu durumda genetik yatkılığı olan, kanserojen maddelere maruz kalan kişilerde kanser oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Kronik atrofik gastrit neden olur?

Bulaşma yoluyla (dışkı, tükürük) kişilere geçebilen atrofik gastrit, kirlenmiş yiyecek ya da içme suyundan da vücuda girebilmektedir. Aynı zamanda H.PYLORİ bakterisinin de sebep olduğu atrofik gastrite sık sık çocuklar yakalanabilmektedir.

Helicobacter pylori tedavi edilebilir mi?

Maalesef günümüzde H. pylori'yi eradike edecek tek antibiyotik yoktur. Yan etkiye sahip olmayan, direnç geliştirmeyen ideal bir antibakteriyel ajana halen sahip değiliz. H. pylori infeksiyonunda ilk seçenek tedavi PPİ + klaritromisin + amoksisilin ile kombinasyon içeren üçlü tedavidir.