Türkiye'de OHAL var mı?

İçindekiler:

  1. Türkiye'de OHAL var mı?
  2. Olağanüstü hâl ne zaman bitecek?
  3. OHAL hangi illerde var?
  4. Olağanüstü hâl kim tarafından ilan edilir?
  5. 1982 Anayasasının ilk haline göre olağanüstü hâl ilanına kim karar verir idi?
  6. OHAL kim tarafından çıkarılır?
  7. 1982 Anayasasının ilk haline göre olağanüstü hal ilanına kim karar verir?

Türkiye'de OHAL var mı?

20 Temmuz 2016'da Türkiye askerî darbe girişimi sonrasında Türkiye genelinde 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilân edildi. 21 Temmuz 2016 saat 01.00 itibarıyla olağanüstü hâlin geçerli olması mecliste 115'e karşı 346 oyla kabul edildi. 20 Temmuz 2016'da ilan edilip, 7 kez uzatılan olağanüstü hâl uygulaması iki yılın ...

Olağanüstü hâl ne zaman bitecek?

Türkiye'de tüm toplum kesimlerinin "sürekli OHAL kanunu" olarak nitelendirdiği bu kanunun süresi 31 Temmuz 2021'de sona eriyor.

OHAL hangi illerde var?

İlk olarak 8 ilde uygulanmaya başlandı: Bingöl, Diyarbakır, Elâzığ, Hakkâri, Mardin, Siirt, Tunceli ve Van. Daha sonra Adıyaman, Bitlis ve Muş mücavir (komşu) il olarak dahil oldu. 1990'da Batman ve Şırnak'ın il olmasıyla bu sayı 13'e yükseldi. Bitlis, 1994'te mücavir il yerine olağanüstü hâl kapsamına alındı.

Olağanüstü hâl kim tarafından ilan edilir?

Olağanüstü hal kararının hangi sebeplerle alındığı, bölgesi ve süresi, Türkiye radyo ve televizyonuyla ve Cumhurbaşkanınca gerekli görülen hallerde diğer araçlarla ilan edilir.

1982 Anayasasının ilk haline göre olağanüstü hâl ilanına kim karar verir idi?

Anayasanın 120. maddesine göre olağanüstü hal ilan edilebilmesi için Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunun Milli Güvenlik Kurulunun görüşünü alması gerekir. Söz konusu karar TBMM'nin onayına sunulur.

OHAL kim tarafından çıkarılır?

OHAL NASIL İLAN EDİLİR? Ohal kararını Cumhurbaşkanlığının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu alır, Meclis onaylar. Altı ayı geçemez. Olağanüstü hâl koşulları devam ediyorsa Bakanlar Kurulu'nun isteği üzerine TBMM her seferinde 4 aydan fazla olmamak üzere uzatılabilir.

1982 Anayasasının ilk haline göre olağanüstü hal ilanına kim karar verir?

1982 Anayasasının 2017 değişikliğinden önceki hâline göre, olağanüstü hâl rejimi yani olağanüstü hâl ve sıkıyönetim ilan etme yetkisi, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'na aittir (119, 120, 122.mad).