Bakanlar kim tarafından belirlenir?

İçindekiler:

  1. Bakanlar kim tarafından belirlenir?
  2. Bir bakan nasıl seçilir?
  3. Genel ve özel af ilanına kim karar verir?
  4. Parlamenter sistemde bakan nasıl seçilir?
  5. Başbakan seçimi nasıl yapılır?
  6. Yürütme organı kime bağlıdır?
  7. Anayasanın 8 maddesine göre yürütme yetkisi kime aittir?
  8. Genel af ilanı kim yapar?

Bakanlar kim tarafından belirlenir?

Anayasanın 109'uncu maddesine göre, “Başbakan, Cumhurbaşkanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri arasından atanır”. Bakanlar ise, “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya milletvekili seçilme yeterliğine sahip olanlar arasından Başbakanca seçilir ve Cumhurbaşkanınca atanır”lar.

Bir bakan nasıl seçilir?

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevden alınır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, 81 inci maddede yazılı şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde andiçerler.

Genel ve özel af ilanına kim karar verir?

1982 Anayasası md. 87 de TBMM'nin görev ve yetkileri sayılırken, TBMM'nin “genel ve özel af ilanına” yetkili ve görevli olduğu düzenlenmiştir. Millet Meclisine aittir. (md. 7) ve Af Kanunu çıkarmıştır”3.

Parlamenter sistemde bakan nasıl seçilir?

Diğer bir kısım ülkelerde ise, devlet başkanı (kral veya cumhurbaşkanı), parlâmentodan güven oyu alabi- lecek bir kişiyi (örneğin çoğunluk partisinin liderini) başbakan olarak atar. Bu kişi diğer bakanları seçer. Başbakan tarafından seçilen kişiler kral veya cumhurbaşkanı tarafından bakan olarak atanırlar.

Başbakan seçimi nasıl yapılır?

Türkiye Anayasası'nda, Başbakanın Cumhurbaşkanı tarafından, milletvekilleri arasından atanması şart koşulmuştur. Bakanlar ise milletvekilleri arasından ya da milletvekili seçilme yeterliliğine sahip milletvekili olmayan kişiler arasından Başbakan tarafından belirlenirler.

Yürütme organı kime bağlıdır?

Anayasamıza göre yürütme görevi Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kuruluna aittir.

Anayasanın 8 maddesine göre yürütme yetkisi kime aittir?

Yürütme Yetkisi ve Görevi (Madde 8) Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.

Genel af ilanı kim yapar?

Affeden organ olarak ilk önce TBMM sözkonusudur. 1982 Anayasası md. 87 de TBMM'nin görev ve yetkileri sayılırken, TBMM'nin “genel ve özel af ilanına” yetkili ve görevli olduğu düzenlenmiştir. Millet Meclisine aittir.