Aşure dinimizde yeri nedir?

İçindekiler:

  1. Aşure dinimizde yeri nedir?
  2. Muharrem ayında aşure neden yapılır?
  3. Aşurenin tarihçesi nedir?
  4. Asure neden ortaya cikti?
  5. Aşure günü Kerbelada ne oldu?
  6. Aleviler Aşure günü ne yapar?

Aşure dinimizde yeri nedir?

Cevap: Peygamberimiz Medine'ye geldiğinde Yahudilerin aşure günü oruç tuttuğunu duyunca kendisi de Musa'nın kurtuluşu anısına o gün oruç tutmuştur. Aşure günü hakkında iki görüş var. Birine göre aşure, Fıravun'un zulmünden kurtulan İsrailoğullarının, bu kurtuluş günü anısına tuttukları oruç günüdür.

Muharrem ayında aşure neden yapılır?

Aşure ayı olarak bilinen muharrem ayında gerçekleştiğine inanılan olaylara ilişkin birçok rivayet vardır. ... Muharrem ayının 10. gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişini anmak için yapıldığıdır.

Aşurenin tarihçesi nedir?

''Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh peygamber Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında, elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. ... Aşure, Arapça ''aşu:re'' kelimesinden gelmektedir.

Asure neden ortaya cikti?

Aşurenin ortaya çıkışı bazı inanışlara göreyse Nuh peygamberin hayatına dayanmaktadır. Hz. Nuh'un gemisinin büyük tufandan sonra karaya ilk çıkışında her erzağından oldukça az kalmış ve yine inanışa göre kalan tüm malzemeler karıştırılarak ilk aşure hazırlanmıştır.

Aşure günü Kerbelada ne oldu?

İmam Hüseyin bin Ali bu tarihte şehit edildi Aynı zamanda Emevi Devleti'nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından hicri takvime göre 10 Muharrem 61'de () Muhammed Peygamber'in torunu olan Hüseyin ve beraberindeki 72 yakınının şehit edildiği "Kerbela Olayı" da bugün yaşandı.

Aleviler Aşure günü ne yapar?

Aleviler '12 imam'ı temsilen aşure yaparken 12 ayrı malzeme kullanıyor. Alevi inanışına göre Muharrem ayının 13. gününde pişirilen aşureler ile Ehlibeyt soyunun devamının mutluluğu paylaşılıyor. ... Kürt ve Türk Aleviler aynı ses ve ritimle İmam Hüseyin'in acısını ve yasını tutar.