Vücutta keratin neden yükselir?

İçindekiler:

  1. Vücutta keratin neden yükselir?
  2. Üre ve kreatin neden yükselir?
  3. Kreatinin değeri nedir?
  4. Kreatinin kinaz neden yükselir?

Vücutta keratin neden yükselir?

Kreatinin yüksekliği; kan hacminde azalma, uzun süreli susuz kalma, tansiyon düşüklüğü ve çok ağır geçirilen enfeksiyonlarda görülebilmektedir. Ayrıca, mesane taşları, mesane kitlesi, üretra taşları da kreatinini yükseltebilir. Bunun dışında kullanılan ilaçlar da kreatinin seviyesini artırabilmektedir.

Üre ve kreatin neden yükselir?

Üre ve kreatinin böbrekten süzülerek atılır. Böbrek yetmezliğinde böbreğin süzme görevi azaldığı için üre ve kreatinin birikmeye başlar. Kanda üre ve kreatinin yükselmesinin böbrek yetmezliği dışında da nedenleri olabilir.

Kreatinin değeri nedir?

Kreatinin testi; böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan bir testtir. Kol damarından kan alınması yoluyla yapılan test, idrar numunesi alınarak da gerçekleştirilebilmektedir. Kapsamlı bir sonuç elde edilmesi adına kreatinin testi genel olarak BUN (üre azotu) testiyle birlikte tercih edilmektedir.

Kreatinin kinaz neden yükselir?

İskelet kasları hasar gördüğünde CK seviyesi yükselmeye başlar. Ağır egzersiz yapan, ağır kaldıran ve ağır işte çalışan bireylerde CK seviyesi daha yüksek çıkmaktadır. Aynı zamanda düşme, trafik kazası, kasa uygulanan injeksiyon da CK seviyesinin yüksek çıkmasına neden olabilir.