Bir kanunun kabul edilmesi için kaç milletvekili lazım?

İçindekiler:

  1. Bir kanunun kabul edilmesi için kaç milletvekili lazım?
  2. Yüce Divan a sevk için kaç oy gerekli?
  3. Anayasa Mahkemesinde dava ne kadar sürer?
  4. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı ne zaman başlıyor?
  5. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı?
  6. Bireysel başvuru hangi tarihte geldi?

Bir kanunun kabul edilmesi için kaç milletvekili lazım?

Meclisce üye tamsayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazetede yayımlanır.

Yüce Divan a sevk için kaç oy gerekli?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilir. Yüce Divan yargılaması üç ay içinde tamamlanır, bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus olmak üzere üç aylık ek süre verilir, yargılama bu sürede kesin olarak tamamlanır.

Anayasa Mahkemesinde dava ne kadar sürer?

Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresi 12 yıl olarak belirlendi. Vatandaşlara, anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki birinin ihlâli hâlinde, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapma hakkı verildi.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı ne zaman başlıyor?

Temel haklarla ilgili “evrensel ölçütlere” atıf yapan değişikliklerin son halkasını ise, 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolunun açılması oluşturmuştur.

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı?

Bireysel başvuru, herkesin Anayasa'da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye'nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur.

Bireysel başvuru hangi tarihte geldi?

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı, 24 Eylül'de başlayacak. Anayasa değişikliğine ilişkin 12 Eylül 2010'de yapılan halk oylaması sonucunda Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolu açıldı ve bireysel başvuruya ilişkin hükümlerin yürürlük tarihi 23 Eylül 2012 olarak belirlendi.