Meşşai filozoflara göre tevili zorunlu kılan sebepler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Meşşai filozoflara göre tevili zorunlu kılan sebepler nelerdir?
  2. Dehriyye felsefesi nedir?
  3. Batınilik nedir felsefe?
  4. Ihvanussafa kimin eseri?
  5. Işraki düşünce nedir?
  6. Sühreverdiyye Tarikatı Nedir?

Meşşai filozoflara göre tevili zorunlu kılan sebepler nelerdir?

Meşşai filozoflara göre tevili zorunlu kılan sebepler şunlardır:1)İnsanların anlama kabiliyetleri farklıdır ve farklı yöntemlerle öğrenirler....Aklı dörde ayırır.

  • Sürekli fiil halindeki akıl.
  • Güç halindeki akıl.
  • Fiil alanına çıkan müstefad akıl.
  • Beyâni ve zâhir akıl.

Dehriyye felsefesi nedir?

Dehriyye, evrenin yaratıcı olmaksızın ezeli ve ebedi olduğunu savunan maddeci felsefe akımıdır. Dehriye ekolü İslam dünyasında ateist ve materyalist düşünceyi temsil etmektedir. “Dehriyye” sözcüğünün kökünde yer alan “dehr” terimi, mutlak zaman anlamına gelmektedir.

Batınilik nedir felsefe?

İslam'da Kur'an ayetlerinin bilinen anlamlarının dışında daha derinde gerçek anlamlarının bulunduğu inancına, batınilik denir. Batınilik, ayetleri buna göre yorumlayan akımdır. Batınilik düşüncesini benimseyen kişiye de Bâtınî denir.

Ihvanussafa kimin eseri?

Gazzâlî'nin de İhvân-ı Safâ'yı tanıdığı anlaşılmaktadır. Gazzâlî el-Münḳıẕ'da İhvân'ın felsefî tavrını eleştirmekte, Ta'lîmiyye mezhebinin Pisagor'un bozuk felsefesinden etkilendiğini ve İhvân-ı Safâ'nın risâlelerinde bu felsefenin anlatıldığını ifade etmektedir (VII, 46-47, 54-55).

Işraki düşünce nedir?

İşrâkıyye terimi, İslâm düşünce tarihinde bilginin kaynağı olarak akıl yürütmeyi (istidlâl) temel alan rasyonalist Meşşâî felsefeye karşı mistik tecrübe ve sezgiye (keşf, zevk, hads) dayanan teosofik düşünce sisteminin adıdır. İşrâkıyyûn da bu düşünceyi izleyenlerin oluşturduğu akımı ifade etmektedir.

Sühreverdiyye Tarikatı Nedir?

Sühreverdiyye şeyhleri tasavvufta dünya nimetleri ve imkânlarına hiç sahip olmama ya da sahip olup sevgisini gönüle sokmama şeklinde anlaşılan zühd prensibinden genellikle ikincisini benimsemiş, bu çerçevede zenginliğe karşı çıkmadıkları gibi makam-mevki sahipleriyle de yakın ilişki kurmuşlardır.