Temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının sınırlandırılması veya durdurulması için başvurulan aracın amacı gerçekleştirmeye elverişli ve bunun için gerekli olmasını ifade eden ilke nedir?

İçindekiler:

  1. Temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının sınırlandırılması veya durdurulması için başvurulan aracın amacı gerçekleştirmeye elverişli ve bunun için gerekli olmasını ifade eden ilke nedir?
  2. Temel hak ve özgürlüklerin kullanılması hangi durumlarda durdurulabilir?
  3. Temel hak ve özgürlüklerin güvence altında bulunması hangi anayasal ilke?
  4. Temel hak ve hürriyetler nelerdir KPSS?

Temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının sınırlandırılması veya durdurulması için başvurulan aracın amacı gerçekleştirmeye elverişli ve bunun için gerekli olmasını ifade eden ilke nedir?

Bu husus doktrinde “ölçülülük ilkesi” olarak isimlendirilmektedir. Bu ilke, genel olarak, “sınırlandırlmada başvurulan aracın sınıflama amacını gerçekleştirmeye elverişli olmasını; bu aracın sınırlama amacı açısından gerekli olmasını ve araçla amacın ölçüsüz bir oran bulunmasını ifade eder”[18].

Temel hak ve özgürlüklerin kullanılması hangi durumlarda durdurulabilir?

Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir.

Temel hak ve özgürlüklerin güvence altında bulunması hangi anayasal ilke?

1982 Anayasası olağan dönemlerde temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması sistemini13. maddesinde düzenlemiştir. Buna göre “temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir.

Temel hak ve hürriyetler nelerdir KPSS?

Temel Hak ve Hürriyetler (Kamusal, Anayasal Haklar)

  • Kişini maddi ve manevi varlığının dokunulmazlığı
  • Kişi hürriyeti ve güveliği.
  • Özel hayatın gizliliği.
  • Konut dokunulmazlığı
  • Haberleşme hürriyeti.
  • Yerleşme ve seyahat hürriyeti.
  • Din ve vicdan özgürlüğü
  • Düşünce ve kanat hürriyeti.