Türkiyede bekaret kontrolü yasal mı?

İçindekiler:

  1. Türkiyede bekaret kontrolü yasal mı?
  2. Bekaret testi ne zaman yapılır?
  3. Evlenirken bekaret raporu alınır mı?
  4. Bekaret raporu hangi durumlarda verilir?

Türkiyede bekaret kontrolü yasal mı?

* Kişinin cinsel bütünlüğüne ve temel insan haklarına aykırı olan bekaret kontrolü, Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'nde (CEDAW) yasaklanmıştır.

Bekaret testi ne zaman yapılır?

15-18 yaş arasında ebeveyn izni ve yazılı onayı ile bekaret testi olunabilir. 15 yaş altında ise adli tabipler tarafından yapılır. Adli tabip jinekolog hekim konsültasyonu isterse bakılabilir. Bekaret testini kişinin adet olmadığı bir dönemde yapmak daha uygun olacaktır.

Evlenirken bekaret raporu alınır mı?

T.C. kanunlarına göre kişisel bilgilerin korunması hakkı kapsamında 18 yaş üzerindeki hiçbir kadının muayene bulguları eşi dahi olsa bir başkası ile paylaşılmaz. Bekaret raporu isteyen erkek eğer kadın ile evlilik bağı içerisinde ise savcılık yolu ile bu bilgiye ulaşmak için başvuruda bulunabilir.

Bekaret raporu hangi durumlarda verilir?

Bekaret raporu genellikle adli olgularda kişiler veya çiftler tarafından istenmektedir. Bekaret raporu, kişinin kendi rızası ve yazılı izni olmak kaydı ile devlet hastaneleri veya adli tıp kurumlarınca verilmektedir. 18 yaşından küçük kişilerde bekaret raporu için anne ve babanın rızasının alınması şartı bulunmaktadır.