Portör muayenesi nedir nasıl yapılıyor?

İçindekiler:

  1. Portör muayenesi nedir nasıl yapılıyor?
  2. Portör numunesi nasıl alınır?
  3. Portör muayenesi nerede yapılır?
  4. Portör muayenesi ne demek?
  5. Portör muayenesini kim yapar?
  6. Enfeksiyonların bulaşması göz önüne alınırsa portör ne anlama gelir?
  7. Portör muayenesi sonucu kaç günde çıkar?
  8. Portör muayenesi ne kadar sürede çıkar?
  9. Portör muayenesi için hangi bölüme gidilmeli?
  10. Enfeksiyonda portör nedir?
  11. Burun Boğaz gaita kültürü nedir?
  12. Vertikal yolla bulaşma ne demek?
  13. Hastalık yapan mikroorganizmaları taşıyan ve insan vücuduna sokan canlılara ne denir?
  14. Gaita kaç saatte verilmeli?
  15. Gaita testi ne kadar sürede gönderilir?
  16. Portör muayenesi hangi testler yapılır?
  17. Akciğer filmi için hangi bölüme gidilir?
  18. Akciğer filmi hangi hastanede çekilir?
  19. Gaita kültürü nedir nasıl yapılır?
  20. Portör Muayenesinde hangi hastalıklar ortaya çıkar?

Portör muayenesi nedir nasıl yapılıyor?

Portör muayenesi, pek çok farklı testten oluşan bir muayene türüdür. Bu testlerin içerisinde burun, boğaz, bağırsak ve dışkı kültürü testlerine yer verilir. Ayrıca akciğerde bulunabilecek hastalıklarla birlikte enfeksiyon, bakteri ve virüs gibi zararlıların da taraması yapılır.

Portör numunesi nasıl alınır?

Boğaz kültürü Boğaz kültürü ile boğazda ve bademciklerde herhangi bir enfeksiyon varlığına bakılır. Test için boğazdan sürüntü örneği alınır ve 18-24 saatlik bir inkübasyon süresince beta hemoliz yapan bakteri üremesi varlığı yokluğu araştırılır. Boğaz kültürü için pamuklu çubuk kullanılır.

Portör muayenesi nerede yapılır?

Portör Muayenesi Nerede Yapılır?
  • Devlet Hastaneleri.
  • Belediye Laboratuarları
  • İstanbul Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü (Akciğer Grafisi hariç)
  • Halk Sağlığı Laboratuarları (Akciğer Grafisi hariç)
  • Eğitim ve Araştırma Hastaneleri.
  • Verem Savaş Dispanserleri (yalnız Akciğer Grafisi )
  • Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlar.

Portör muayenesi ne demek?

Gıda ile ilişkili işlerde veya iş yerlerinde çalışan insanların, gıda yolu ile bulaşabilecek hastalıkları taşıyıp taşımadığını tespit etmek amacı ile yapılan laboratuvar tetkik ve incelemelerine portör muayenesi adı verilir.

Portör muayenesini kim yapar?

Portör muayenesi, 3 ayda bir yapılması zorunlu fiziki muayene olup, İşyeri hekimi olan işletmelerde çalışan personelin muayenesi işyeri hekimi tarafından , İşyeri hekimi olmayan işletmelerde çalışan personelin muayenesi Belediye tabiplerince veya hükümet tabiplerince ücretsiz olarak yapılacaktır.

Enfeksiyonların bulaşması göz önüne alınırsa portör ne anlama gelir?

Portör, taşıyıcı, dağıtıcı anlamına gelmektedir. İnsanlarda bulunan bazı virüs ve etmenleri taşıyıcı görevi üstlenerek başkalarına bulaştırmaya, dağıtmaya sebebiyet verir. Portör taşıyıcısı olan insanların sağlığı bulaşan kadar etkilenmezken, bulaştığı kişilerde ciddi sağlık sorunları meydana gelmektedir.

Portör muayenesi sonucu kaç günde çıkar?

Burun kültüründeyse, lökosit ve flora incelemeleri yapılmaktadır. Akciğer filmi ve diğer testlerin sonuçları yaklaşık 2-3 günde alınabilmektedir. Portör testi uygulanmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Portör muayenesi ne kadar sürede çıkar?

Akciğer filmi ve diğer testlerin sonuçları yaklaşık 2-3 günde alınabilmektedir. Portör testi uygulanmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Uygulama yapılmadan en az iki saat kadar önce yağlı yemeklerden kaçınmalı ve fazla yiyecek tüketilmemelidir.

Portör muayenesi için hangi bölüme gidilmeli?

Portör muayenesi, 3 ayda bir yapılması zorunlu fiziki muayene olup, İşyeri hekimi olan işletmelerde çalışan personelin muayenesi işyeri hekimi tarafından , İşyeri hekimi olmayan işletmelerde çalışan personelin muayenesi Belediye tabiplerince veya hükümet tabiplerince ücretsiz olarak yapılacaktır.

Enfeksiyonda portör nedir?

Bir insan ya da hayvan bir mikroorganizmayı vücudunda taşıdığı ve başkalarına bulaştırdığı halde kendisinde hastalık belirtileri görülmez, bu canlılara portör veya taşıyıcı denilir. Bu canlılardaki enfeksiyon genellikle subklinik seyreder.

Burun Boğaz gaita kültürü nedir?

Bu test sürecinde dışkıda herhangi bir parazit veya parazit yumurtası olup olmadığını belirlenir. Diğer bir test olan gaita kültürü ise Salmonella gibi bakterilerin tespit edilmesine yardımcı olur. Boğaz kültüründe ise streptokok bakterilerinin olup olmadığını incelenir.

Vertikal yolla bulaşma ne demek?

MİKROORGANİZMALARIN İnfeksiyöz etkenlerin bir generasyondan diğerine taşınmasına vertikal bulaşma denir. Diğer bir deyişle, vertikal bulaşma infeksiyonların anadan embriyoya veya fötusa geçmesidir. Bu şekilde etkenin bulaştığı yavru infekte olarak doğar.

Hastalık yapan mikroorganizmaları taşıyan ve insan vücuduna sokan canlılara ne denir?

Portör. Bir insan ya da hayvan bir mikroorganizmayı vücudunda taşıdığı ve başkalarına bulaştırdığı halde kendisinde hastalık belirtileri görülmez, bu canlılara portör veya taşıyıcı denilir.

Gaita kaç saatte verilmeli?

Alınan gaita örneğinin yarım saat içinde laboratuvara teslim edilmesi gerekir.

Gaita testi ne kadar sürede gönderilir?

Test için hazırlanan gaita örneğinin en geç yarım saat içerisinde laboratuvara teslim edilmesi gerekir. Eğer belirtilen sürede laboratuvara ulaşamayacaksa numune buzdolabı gibi serin bir yerde saklanmalıdır. Böylece testte kullanılacak numunenin sterilliği korunur ve testin hata payı en aza indirgenir.

Portör muayenesi hangi testler yapılır?

Portör Muayenesi
  • Gaita Kültürü ( Salmonella ve Shigella yönünden)
  • Dışkının mikroskobik incelenmesi ( Entamoeba, histolytica kistleri, giardia lambia kistleri ve helmint yumurtaları yönünden)
  • Boğaz ve Burun Kültürü (Staphylococcus aureus yönünden, en az yılda bir)
  • Akciğer Grafisi ( Tüberküloz yönünden)

Akciğer filmi için hangi bölüme gidilir?

Soluk borusundan başlayıp yemek borusu, mediasten, akciğer ve göğüs duvarı ve ilgili alanların hastalıkları göğüs cerrahi bölümü uzmanının çalışma alanlarıdır. Bu bölgelerin hastalıklarının teşhis, tedavi ve cerrahi müdahaleleri göğüs cerrahi uzmanları tarafından yapılır.

Akciğer filmi hangi hastanede çekilir?

Zatürre muayene ve akciğer röntgeniyle tanı konulabilen bir hastalıktır. Zatürre için hastanelerin göğüs hastalıkları bölümüne/doktoruna gidilir.

Gaita kültürü nedir nasıl yapılır?

· Gaita kültürü: Özellikle kronik ishal gibi mide-bağırsak sistemine ait şikayetlerde çeşitli mikrobiyolojik hastalık etkenlerinden şüphelenildiğinde, gaita kültürüne başvurulur. Bu yolla, gaita içinde ishale yol açabilecek enfeksiyon etkenleri kültürde çoğaltılarak tanı konur.

Portör Muayenesinde hangi hastalıklar ortaya çıkar?

Portör Muayenesi
  • Gaita Kültürü ( Salmonella ve Shigella yönünden)
  • Dışkının mikroskobik incelenmesi ( Entamoeba, histolytica kistleri, giardia lambia kistleri ve helmint yumurtaları yönünden)
  • Boğaz ve Burun Kültürü (Staphylococcus aureus yönünden, en az yılda bir)
  • Akciğer Grafisi ( Tüberküloz yönünden)