Boğazda oluşan nodül nasıl geçer?

İçindekiler:

  1. Boğazda oluşan nodül nasıl geçer?
  2. Sert nodül nedir?
  3. Tiroid nodülleri küçülür mü?
  4. Nodül nelere yol açar?
  5. Ses teli nodüle ne iyi gelir?

Boğazda oluşan nodül nasıl geçer?

Kanserli nodül tedavisi genellikle ameliyatla tedavi edilir. Tiroid dokusunun büyük bir kısmı, total tiroidektomi denilen teknikle cerrahi olarak çıkarılır. Tiroidektomiden sonra vücuda gerekli miktarlarda tiroid hormonu sağlamak için levotiroksin ile yaşam boyu sürecek bir tedaviye ihtiyacınız olur.”

Sert nodül nedir?

Tiroidlerde oluşan nodüller, bez içerisindeki sert ya da içi sıvı ile dolu yuvarlak yapıları ifade eder. Tiroid bezinde oluşan nodüller tek ya da çok sayıda olabilir. Çoğu tiroid nodülü (yaklaşık olarak tüm nodüllerin %90'ından fazlası), geliştiği kişilerde herhangi bir şikayete neden olmadan iyi huylu bir seyir izler.

Tiroid nodülleri küçülür mü?

Radyofrekans ya da lazer ile tahrip olan nodül canlılığını kaybeder ve gittikçe küçülür. Bu küçülme, belli aralıklarla yapılan ultrason incelemelerinde kolayca takip edilebilir. Küçük nodüllerde tek seans genellikle yeterlidir, büyüklerde ise yeterli küçülme için birkaç kez tedavi gerekebilir.

Nodül nelere yol açar?

Ufakken herhangi belirti vermeyen nodüller, büyüdükçe elle hissedilebilir, gözle görülebilir hale gelebilir. Kimi zaman da yemek borusu ve soluk borusuna baskı uygulayarak yutmayı, soluk alıp vermeyi engelleyip nefes darlığı gibi ciddi sorunlara bile yol açabilir.

Ses teli nodüle ne iyi gelir?

Uygun ses tekniği, sımsıkı takip edilen ses hijyeni kuralları ve hatta ses terapisine rağmen düzelmeyen ses teli nodülleri, fonomikrocerrahi adı verilen, genel anestezi altında mikroskop aracılığı ile yapılan özel ameliyatlar ile tedavi edilmektedir.