Embol atması nedir?

İçindekiler:

  1. Embol atması nedir?
  2. Emboli tedavisi nasıl yapılır?
  3. Pıhtı atınca ne olur?
  4. Beyinde kan pıhtılaşması neye sebep olur?
  5. Pıhtı atmasına ne iyi gelir?
  6. Beyindeki pıhtı nasıl yok edilir?

Embol atması nedir?

Arter damarlarda meydana gelen tıkanma ve ya daralma sonucu sorunlu damarda kan birikmesine ve damar içerisinde pıhtılaşmaya Emboli denir. Yani emboli vücudumuzun bir yerinden başka bir yerine taşınan kan pıhtısına denilmektedir.

Emboli tedavisi nasıl yapılır?

Akciğer embolisinde tedavi, kan pıhtısının ilaçla çözülmesi, bir kateter ile parçalanması veya cerrahi olarak çıkarılmasından oluşmaktadır. Hafif bir akciğer embolisi durumunda, tedavi olarak antikoagülanlar adı verilen kan sulandırıcı ilaçlar genellikle yeterlidir.

Pıhtı atınca ne olur?

Pıhtı atması; beyin damarlarının tıkayıcı (trombo-embolik) hastalıkları, felç, konuşma bozuklukları, görme bozuklukları, duyusal etkilenmeler ve psikokognitif (algılama ve değerlendirme) bozukluklar gibi nörolojik kayıplara ve vücutta sistemik etkilenme ve işlev bozukluklarına hatta bazen ölüme yol açabilir.

Beyinde kan pıhtılaşması neye sebep olur?

Beyindeki damarların emboli ile tıkanması olayına pıhtı atması denir. Bu durum kalpte kapakçık olduğunda, enfeksiyonlarda, tümörlerde ortaya çıkabilmektedir. Beyin ve kalp en önemli organlarımızdır. Beyin ve kalbi besleyen damarlarda ise yağdan dolayı pıhtı oluşabilir.

Pıhtı atmasına ne iyi gelir?

Pıhtı atmasını önlemek için sağlıklı yaşam önerileri Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.

Beyindeki pıhtı nasıl yok edilir?

Beynin kan akımı tekrar sağlanırsa hastalık hafif atlatılabilir. İlk inme belirtilerinin oluşmasından sonra 4-5 saate kadar trombolitik tedavi denilen pıhtı eritici ilaçların uygulanması yararlı olabilmektedir. Diğer bir tedavi seçeneği ise mekanik pıhtı çıkarımı denilen işlemdir.